Apputveckling · Mobila tjänster · Webbkommunikation

Dumbphones, appar och HTML5

Om du följt med min blogg ett tag så vet du att jag har en ganska skeptisk syn på appar och förordar mobilanpassade webbplatser. Därför blev jag extra glad för snart en månad sen då jag läste artikeln ”Vanlig mobilsajt viktigare än hypercool app!”. Kritiken där gällde främst att företagen inte insett behovet av en väl fungerade mobilsajt:

Det finns i dag tekniska lösningar som gör att sajten känner av om användaren surfar från en mobil eller dator – och automatiskt anpassar sig efter det. Använder du mobilen för att surfa till exempelvis facebook.se, google.se eller pcforalla.se möts du av en annan sida än om du använder datorn. Det här borde förstås vara en självklarhet.

Jag hade en svag förhoppning att den värsta hypen och ropen efter appar skulle ha lugnat sig nu, men suget verkar hålla i sig. Personligen har jag svårt att inse ”måstet” med en app, nu när det är fullt möjligt att automatiskt anpassa webbplatsen för mobila enheter med hjälp av responsive design.

Den största vinsten med att ha en enda webbplats som uppdateras i ett system, och som med hjälp av CSS:er anpassas efter mottagarens läsare (enhet), är att informationen endast behöver publiceras en gång – i publiceringssystemet.

Många sitter nu med appar som tagits fram med en extern leverantörs hjälp där uppdateringar av informationen kräver en insats från leverantören. Framför allt gäller detta de fall där det gjorts en ”quick-and-dirty”-lösning för att det var så ”enormt viktigt” att få fram en app…

Framtidens mobila lösningar

Precis som flera av kommentarerna till inlägget ”App eller mobilanpassad webbplats?” nämner, så finns det flera områden där en native app (dvs en app speciellt anpassad för IOS, Android eller Windows Phone) kan ha funktioner som en mobilwebb (än så länge) inte har.

Å andra sidan frågar jag mig hur många av alla native appar som verkligen behöver vara native. För mig personligen så spelar det ingen roll om jag använder Aftonbladets app, eller om jag surfar in på mobilwebben. Huvudsaken är att jag enkelt kan komma in på sajten/appen och att den fungerar rent tekniskt.

Kanske är det HTML5-baserade ramverk som är lösningen.

Netbiscuits släpper ramverket Tactile som ska förenkla html5-utveckling för mobila enheter. Ramverket ska ta hand om skillnader mellan mobiler, operativsystem och webbläsare.

Det är ju det här som är det viktiga – att alla användare, oavsett typ av webbläsare, ska kunna komma åt en anpassad version av webbplatsen. Jag tror – och hoppas – att vi får se en ökning av denna typ av lösningar och slipper apphysterin som präglat oss så länge.

Dumbphones

Att använda ett begrepp som ”smartphone” på en telefon som mer eller mindre är en förminskad dator, det går mig emot.

 1. Telefonen är inte smart. Den har en massa (onödiga?) funktioner.
 2. Även en icke-smartphone kan göra ”smarta” saker
 3. Vart tog huvudsyftet med mobiltelefonen vägen – pratet?

Det fanns en tid då en mobiltelefon var just en mobiltelefon. Jag, som barn av det tidiga 70-talet, ser fortfarande mobiltelfonen – smart eller inte – som först och främst ett hjälpmedel för att ringa och sms:a med. Att jag sedan kan kolla mail och t ex läsa nyheterna är ett extra plus.

Oavsett hur stor skärmen blir på en mobil så kommer den inte bli lika effektiv som en läsplatta eller en bärbar dator. Större skärmar gör snarare att mobiltelefonen blir mindre mobil (tar stor plats) – och känslig för yttre påverkan.

I den bästa av världar fungerar touchskärmarna perfekt, men om det är för kallt, eller varmt, eller fuktigt, eller… så funkar de inte. Om det inte är en telefon av ”tålig” typ. Kanske.

Kalla mig bakåtsträvare, men jag ser fram emot att gå tillbaka till min osmarta mobiltelefon utan touchfunktion. En hederlig (och tålig) knappsats gör att jag kan ringa och sms:a även med handskar.  Och samtidigt kan jag surfa och kolla mail. Allt jag behöver. Räcker för mig. Nämnde jag att den har multitasking också?

5 reaktioner till “Dumbphones, appar och HTML5

  1. En Android-lur. Det spelar dock ingen roll i mina ögon. Min flickvän har en Iphone 4 och de problem jag upplevt med min lur har jag även upplevt med hennes.

   Just nu har jag tyvärr lite strul med en portering, men kommer gå tillbaka till min Sony Ericsson Elm så snart jag har ett nytt sim-kort i min hand. Föredrar en enkel lur med vanliga (tåliga) knappar än en glassig sak med touchscreen (som inte reagerar som den ska…). 🙂

   Gilla

 1. Håller faktiskt inte med angående smartphones. Jag har personligen aldrig upplevt problem med touchscreen vid kyla, och jag använder mig heller inte av telefonen just för att ringa eller smsa. Mitt användande av telefon är främst att kunna skriva anteckningar, surfa och lyssna på musik eller ljudböcker när jag sitter på tåget eller bussen, jag skulle aldrig köpa en lur idag som inte har en riktigt bra funktion för att surfa på nätet osv, just med anledningen av att jag vill ha all funktionalitet i en device. Jag tycker istället att telefoner saknar funktioner som att låsa upp dörrar och liknande idag, vill slippa min nyckelknippa som skaver mot låret.

  Däremot föredrar jag, precis som du, responsive design före appar. Även om man nu kan wrappa HMTL5 så att det funkar som en app, så känns det inte som att appar lär vara något vi använder om 5-10år.

  Trevlig blogg förövrigt! 🙂

  Gilla

  1. Tack! 🙂

   Intressant. Vi har verkligen helt olika användningsprofiler. I och för sig använder jag också mobilen för anteckningar och för att surfa, men ser det som en bisak – det klassiska telefonerandet är prio 1.

   Jag hoppas att både du och jag kommer få se telefoner som fyller våra respektive behov. Om jag ska vara ärlig så tror jag att du representerar en växande skara användare och jag en minskande, men jag hoppas trots detta att ”mina” behov kommer tillgodoses framöver.

   Det som är mest spännande med hela mobilområdet är att det är totalt omöjligt att förutse vad som händer om 12-18 månader. Kanske kommer en elektronisk låsöppnare genom ett samarbete mellan t ex Nokia och ASSA. 😉

   Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s