Digital marknadsföring · Internetmarknadsföring · Sökmotorer · SEO · Webbkommunikation · Webbstrategi

Annonsering för (ännu) bättre sökträffar – Google Adwords

Igår hjälpte jag en vän med att sätta upp en kampanj i Google Adwords för hennes företag. Ett första steg för att känna av hur det fungerar. De har tidigare blivit kontaktade av ett antal ”experter” som lovat topp 10-placeringar på Google om just deras bolag anlitas.

Vilket mervärde kan en kampanj i Google Adwords medföra? Behövs det verkligen?

SEO – komponenterna

Som jag skrev i inlägget om vad man som webbansvarig kan göra så består området sökmotoroptimering (SEO) av ett antal olika ”komponenter”:

  • Optimerad HTML-kod
  • Sajt- och informationsstruktur
  • Innehåll
  • Länkar

Sökordsannonsering, dvs Google Adwords o likn, kan sägas vara en femte komponent som kompletterar de övriga fyra.

Köpa tjänster?

Den tjänst som du troligen behöver köpa in är optimeringen av HTML-koden, om du nu inte råkar ha en systemutvecklare eller programmerare anställd.

Smidigast är om du redan från projektstart ser till att den leverantör du anlitar för att bygga webbplatsen är experter på webbstandrads och vet vad som gäller inom det området, och att det publiceringssystem som används stödjer dessa standards. Det är den snabbaste, billigaste och bästa lösningen. Som tur var går det dock att korrigera HTML-koden även i efterhand, men då kan det innebära att själva optimeringsarbetet blir mer komplext än om det gjorts från början.

Uppbyggnaden av webbplatsen

Från det att du kan börja bygga upp webbplatsen, se till att du bygger en logisk sajtstruktur. Det varierar mellan olika publiceringssystem hur detta görs, men det är någon som din leverantör bör kunna utbilda dig inom. Det är viktigt att det blir rätt från början. Börja hellre i liten skala än att försöka bygga upp allt direkt från början.

Innehållspublicering

De konkreta tipsen om detta finns i inlägget om hur webbansvarig kan jobba med sökmotoroptimering. Denna gång tänkte jag lyfta in en annan aspekt – inkopiering av text i publiceringsverktyget. En skitsak, ja visst, men ack så viktigt.

Oavsett hur bra din leverantör varit med HTML-optimeringen kan detta förstöras om du kopierar in text i publiceringssystemet och får med t ex Microsoft Words underliga ”HTML-kod”.

I flera publiceringssystem finns en möjlighet att styra hur text ska kopieras in – formaterad eller oformaterad. Bästa tipset annars är samma nu som det var 1999 – gå via Notepad/Anteckningar, då försvinner all formatering.

Annonser i Google Adwords

Vi utgår från att du gjort allt rätt enligt ovan, men ser ändå i ditt webbanalysverktyg att det ”saknas” beökare. Det är helt enkelt så att det finns nyckelord som du tycker att besökarna ”borde” ledas via för att komma till din webbplats. Först i ett sånt läge, när allt det grundläggande är åtgärdat och korrekt, kan det vara dags att börja kika på annonsering.

Börja med att gå igenom de nyckelord som du identifierat för att se hur din webbplats ligger till. Jämför sedan din webbplats med dina ”konkurrenters”. Det kanske t o m är så att du kan göra innehållsändringar som påverkar sökresultatet till det bättre.

Om det inte går att göra några textmässiga ändringar – ta dig en titt på t ex Google Adwords. Detsamma gäller om du har en kampanj inom ett smalt område. Även då kan det löna sig att ”köpa” besökare.

Sammanfattning

Tro inte att du kan rädda en usel webbplats med hjälp av Google Adwords. Det är ett komplement som stödjer de mer grundläggande åtgärderna för sökmotoroptimering. Släng inte ut en massa pengar på dyra konsulter som lovar att annonsering är lösningen. Börja i rätt ände. Lycka till!

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s