Användbarhet · Jobb · Usability · Webbutveckling

Jobbdatabaser – finns det något smidigt och användarvänligt system?

Efter att ha fyllt i ett antal olika formulär och registrerat mig i flera jobbdatabaser hos företag, myndigheter och rekryterare är jag ganska säker på min sak – cv-systemen är urusla ur ett användarperspektiv och förvånansvärt ofta krånglar tekniken bakom.

Jämfört med hur smidigt det är för mig som jobbsökare att skicka iväg ansökningshandlingarna via mail blir det ett förhållandevis stort projekt med att skapa konto och fylla i alla uppgifter. Uppgifter som jag redan fyllt i x antal gånger. I andra system.

Å andra sidan inser jag att det är väsentligt mycket enklare att hålla koll på de som söker och strukturera alla ansökningar. Oavsett vilket av systemen som används så lämnar de dock mycket att önska för oss jobbsökare. T ex så bör det ju gå att logga in.

Det system som bl a Arbetsförmedlingen och Skatteverket använder (ReachMee) vägrar direktinloggning på deras respektive webbplatser. Först när jag ber om en lösenordspåminnelse fungerar det – med samma lösenord.

När det gäller rekryteringsföretag och onlinedatabaser är det tyvärr inte så värst mycket bättre. Monster är bra på flera sätt, men varför måste man fylla i cv-uppgifter på två ställen? Dels i själva cv:t, dels i den personliga profilen. Känns inte logiskt.

Adecco, Manpower, Poolia m fl har jag slutat använda. Det är för mycket information som ska matas in på nytt och hållas uppdaterat. Att finnas på Monster får räcka. Tyvärr var jag tvungen att använda Adecco för att kunna ansöka till ett specifikt jobb, men då var det möjligt att slippa fylla i alla uppgifter och istället bifoga separata dokument. Smart!

Hammer & Hanborg får okej på sin cv-databas, men inte mer. Det går t ex inte att ladda upp ett personligt brev eller egen cv – något som kan vara önskvärt med tanke på den typen av jobb som annonseras.

Jag kommenterade detta med cv-databaser på Twitter och fick direkt respons.

Är det så illa att HR-folk inte förstår hur viktigt det är med användarvänlighet? Finns det ingen som kan hjälpa dem i så fall?

8 reaktioner till “Jobbdatabaser – finns det något smidigt och användarvänligt system?

 1. Hej Per!
  Jag heter Niklas och jobbar som vVD på Globesoft, vi som utvecklar ReachMee. Jag svarade precis på din andra post, och inser att jag missat två bra artiklar 🙂
  Som sagt, jag skulle gärna pratas vid för att höra mer om dina tankar kring detta. Det är precis den här typen av feedback som är viktigt i den löpande utvecklingen av ReachMee!

  Hälsningar,
  Niklas

  076 899 2383

  Gilla

  1. Min tanke med inläggen kring rekrytering (som jag skrev om i våras, inleddes med https://pervikstrom.net/2013/03/22/min-vag-mot-dromjobbet-reflektion-och-analys/) och cv-databaser var just att visa på vad som inte fungerar, respektive vad som fungerar.

   Förhoppningen var att åtminstone någon inom HR-sidan skulle uppmärksamam saken. Nu gick det så långt att jag fick besökarrekord för mina inlägg kring rekrytering och diskuterade mina erfarenheter både på andra bloggar, i möten med rekryteringsföretag, samt på LinkedIn. Vi var (är) många med liknande erfarenheter.

   Glad att ReachMee tar mina blogginlägg som en möjlighet att utvecklas och bli bättre. Tack!

   //Per

   Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s