Digital marknadsföring · Webbkommunikation

Cookielagen – vet Du vad som gäller?

1 juli 2011 fattades ett (omstritt) beslut om att skärpa kraven på samtycke vad gäller användningen av cookies på webbplatser:

Lagen om elektronisk kommunikation har skärpts from 1 juli 2011 för att öka integriteten för internetanvändare. Med andra ord m å s t e alla marknadsförande/säljande webbplatser fråga varje besökare om lov för att placera en cookie/kaka på dennes klient.

Fram tills nu har inga domar eller böter utdelats, men detta kan snart komma att ändras…

Hur göra? Riktlinjer?

Att följa lagen är förhållandevis enkelt. Om man vet vad som gäller. Visst har väl din webbplats en sida som beskriver hur ni använder cookies? Inte? Du är inte ensam dessvärre. Ett exempel på utförlig cookie-sida finns hos Riksdagen. Där finns all information som behövs för att lagen ska följas. Observera t ex länken till PTS som förtydligar vad cookies innebär ur ett användarperspektiv. Hos PTS  finns även information för webbplatsägare.

IAB Organisationen för Svenska Interaktiva marknadsaktörer – har skapat webbplatsen Mina Cookies, som beskriver regler och riktlinjer kring hanteringen av cookies för dig som webbplatsägare. Där finns även en användarguide för hur man som användare själv styr om man vill acceptera (eller ta bort) cookies.

Du behöver alltså inte göra som t ex Regeringen.se eller Polisen.se – se nedan:

Cookie-text på Polisen.se

Nu då?

Har du inte redan en cookie-sida – se till att skapa en. Allt du behöver veta finns beskrivet ovan. Vad väntar du på? Cookie-lagen är här för att stanna.

6 thoughts on “Cookielagen – vet Du vad som gäller?

 1. Med den tolkningen behöver man inte göra något utan det räcker med att ha kvar den cookie-information som gällde från år 2003.
  Om man nu har den på sidan sedan tidigare. Så det är bara att ändra årtalet till 2011 då.

  Gilla

  1. Nej, precis. Om man redan gjort sin läxa är det inte något som måste till. Annat än att lägga till länken med information om hur man tar bort cookies osv, som jag beskrev ovan. Alla gjorde dock inte sin läxa 2003… 😉

   Gilla

  1. Hej!
   Cookies behöver du (tyvärr) inte göra något för att få – de kommer ändå. I princip alla webbplatser använder cookies, t ex för att visa ut annonser som är skräddarsydda efter var i världen (var i Sverige) du kommer från.

   Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s