Webbstrategi · Webbutveckling

När är sajten klar – egentligen?

Oavsett om man är konsult och utvecklar en ny webbplats för en kund, eller intern projektledare för ett webbprojekt kommer frågan förr eller senare: ”När är sajten klar?”.

Som konsult är frågan ganska lätt att besvara – när alla funktioner är färdigutvecklade och de färdiga sidmallarna är levererade till kunden. Den interna aspekten är betydligt svårare.

”Klar”?

Först och främst: Kan en webbplats bli klar? ”Nej”, svarar vän av ordning och jag håller med. Den nya sajten kommer aldrig bli 100% färdig. Om det är så att du har någon som använder ordet ”klar” i samma mening som ”sajt” eller ”webbplats” (eller – gud förbjude – hemsida) – be personen förklara vad han/hon tycker ska ske efter att sajten är klar. Semester?

Det kommer alltid idéer om nya funktioner och nytt innehåll. En webbplats ska helt enkelt inte bli klar, trots att jag själv fått frågan…

Prioritera, prioritera, prioritera

I ett webbprojekt är det självklart att det måste göras prioriteringar. Projektet har dels en budget att hålla sig till, dels finns det en tidsaspekt att beakta. I detta läge gäller det att prioritera, för att veta vad som ska göras och när.

 1. Vilka funktioner krävs för att vi ska kunna uppfylla de primära användarmål som satts upp för den nya webbplatsen?
 2. Vilket innehåll krävs för att de primära användarmålen ska uppfyllas?

Den första punkten diskuteras enklast med webbkonsulten. Med budgeten X och tidsramen Y, vilka funktioner kan vi skapa till webbplatsen? Följdfrågan som du som beställare måste ställa dig själv – och eventuellt även den konsult som hjälpt dig med strategiarbetet –  är: vilka funktioner ger bäst resultat med hänseende till punkt 1 ovan? Det kan mycket väl vara så att du ställs inför en valsituation där olika funktioner medför olika fördelar. Utgå då från det viktigaste användarmålet och prioritera utifrån det.

Innehåll är en intern fråga och för att inte hamna i ett läge där alla funktioner är på plats, men sajten är tom – börja innehållsarbetet på ett tidigt stadium. Även här: utgå från användarmålen och rationalisera bort allt innehåll som inte uppfyller de kraven. När användarnas behov (och krav) är tillgodosedda, då kan du se till vad du vill få ut och berätta för besökaren. Dock utan att kliva på, eller försämra användarupplevelsen.

Dela upp webbprojektet i faser

I den bästa av världar har webbprojektet en stor säck med pengar och kan åstadkomma underverk. I själva verket får man ofta dela upp webbprojektet i ett antal olika faser och det färdiga resultatet kallas sällan ”underverk”. Både den tekniska utvecklingen och innehållsarbetet.

Jag har varit med om flera webbprojekt som dragit ut på tiden för att beställaren inte delat upp projektet i faser. Genom att göra tre dellanseringar istället för en, får man dels ut den nya webbplatsen snabbare, dels håller man intresset uppe då det kommer två ytterligare lasneringar efter den första.

Den mest kritiska funktionaliteten och det mest kritiska innehållet – ur ett användarperspektiv – lanseras först. Baserat på prioriteringsordningen lanseras sedan övriga funktioner och innehåll efter ett på förhand bestämt (och kommunicerat) schema. Då vet besökaren (användaren) vad han/hon har att vänta sig och du kan t ex ha ett halvår på dig att rulla ut nytt innehåll och nya funktioner, istället för en kväll, eller en helg.

Sammanfattning

 1. En sajt blir aldrig klar
 2. Prioritera för att få klart det viktigaste först
 3. Dela upp webbprojektet i faser och lansera i prioriteringsordning

Ingen rocket science, men ack så svårt att genomföra i verkliga livet. Framför allt vad gäller faserna. Så många vill ha allt klart på en gång. Våga stå emot! Både du och webbprojektet vinner på det.

4 reaktioner till “När är sajten klar – egentligen?

 1. Amen Per ! Bra skriver . Bygga webb är en process och den blir aldrig klar. Däremot kan man precis som du skriver bli klar med delleveranser….

  För mycket printtänk är aldrig bra när det gäller digitala kanaler…

  Gilla

  1. Tack Daniel!

   Web Management-process är ett begrepp som beskriver webbarbetet (inkl webbutvecklingsprojekt) som en ständigt pågående process med – något förenklat – analys, utveckling, analys, utveckling osv i ett ständigt pågående flöde. Detta kan sedan delas upp i delprojekt och delleveranser för att förydliga leverablerna.

   Ett printprojekt tar slut när de färdiga brsochyrerna levereras. Då har webbprojektet bara börjat…

   Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s