Projektledning

Projektledaren – inspiratör, pådrivare och administratör

Vi har ett ganska omväxlande jobb, vi projektledare. Beror i och för sig på var man jobbar, men här tänkte jag generalisera och utgå från mig själv. Eller rättare sagt – utgå från min bild av hur jag ser på projektledare.

Projektledaren – inspiratören

En av de viktigaste och – för mig – mest givande uppgifterna för projektledaren är att agera inspiratör för projektgruppen. Din insats här kan vara avgörande för att det blir ett roligt, spännande och kreativt projekt, istället för ett trist och jobbigt ”måste”. Du behöver förklara vad som ska göras på ett sätt som gör att formgivaren, interaktionsdesignern, gränssnittsutvecklaren, systemutvecklaren osv alla förstår uppdraget och känner sig peppade att köra igång med projektet.

Om du lyckas med din inspiration kommer både du och ditt team få ett spännande projekt att se fram emot.

Projektledaren – pådrivaren

Inte den roligaste uppgiften, men likväl något som måste göras. Tidsplanen. Budgeten. Du ansvarar för att gruppen gör det den ska på den tid de ska göra det. Men det innebär inte att du ska piska på som en slavdrivare. Det går att driva på med hjälp av morot också, glöm inte det…

Så länge du är noga med att påpeka varför du driver på – och då tänker jag inte på saker som ”för att hinna mot deadline” – är åtminstone min erfarenhet att det går förhållandevis bra att hålla tempo i projektet. Försök att hitta rätt motivator för projektmedlemmarna, så kan du få dem att prestera mer än du trodde var möjligt.

Projektledaren – administratören

Excel är projektledarens bästa vän sägs det ibland. Jag är benägen att hålla med. Tidsredovisningssystem, projekthantering och dokumentmallar är andra saker som jag som projektledare använder mig mycket av. Projektadministration är inget man kan komma undan. Om du inte redan har tendenser till att vara administratör när du börjar jobba som projektledare är det dags att du skaffar dig en sån läggning.

Vissa kallar det nödvändigt ont. Andra projektledare tycker att projektadministrationen är det bästa som finns (man slipper det krångliga projektteamet…). Oavsett vilken ”sida” du står på är det som sagt var ett måste. Tyvärr.

Kan alla projektledare allt?

Jag önskar ibland att det gick att ha olika typer av projektledare, men det är nästan en omöjlighet. Inte ens ett riktigt stort företag kan ha flera typer av projektledare på ett och samma projekt. Det går att dela upp i rollerna ”projektledare” respektive ”projektadministratör”, men vem vill gå från att vara en administrativt lagd projektledare till att kalla sig projektadministratör?

Det finns lika många olika sorters projektledartyper som det finns projektledare.  Ingen kan allt. Jag tycker att den viktigaste egenskapen som en projektledare kan ha är gott ledarskap. Metoder och tekniker kan man lära sig.

Ett gott ledarskap är A och O. Genom det vet man när det behövs inspriation, pådrivning, respektive administration.

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s