Projektledning · Webbstrategi · Webbutveckling

Merförsäljning med kundens bästa för ögonen

Du kanske känner igen dig om du jobbar som webbkonsult: Ibland vet inte kunden riktigt vad det är de vill ha. Trots strategiprojekt där behov och fuktioner definieras kan det vara så att vissa ”detaljer” glöms bort. Inte så att det är något som saknas eller blir fel. Snarare att beställaren (och i vissa fall även leverantören) glömmer att tänka till en extra gång…

Merförsäljning kan vara just det där – att komma på den extra detaljen som göra den önskade funktionen eller lösningen så väldigt mycket bättre.

Som projektledare och kundansvarig ligger det på mig att försöka hitta sånt som ytterligare förbättrar kundens webbplats eller intranät. Vi som konsulter/leverantörer vet ju vad som fungerar rent allmänt och eftersom vi (oftast) även tagit fram en webbstrategi för kunden så vet vi vilka behov målgruppen för webbplasten eller intranätet har.

Genom att sammanföra våra samlade erfarenheter med kundens unika behov får vi ofta tillfälle till merförsäljning. Det kan dels vara sådant som funnits med under projektets gång och som skjutits på, men även idéer som poppat upp lite mer plötsligt.

Det som är värt att känna till är att det inte bara är vi projektledare/kundansvariga/försälningsansvriga som kan jobba med merförsäljning. Alla som varit inblandade i webbprojektet på ett eller annat sätt kan komma med smarta lösningar som gynnar kunden. Glöm inte bort systemutvecklarna eller formgivarna. De kan minst lika mycket som du, om inte mer…

4 reaktioner till “Merförsäljning med kundens bästa för ögonen

 1. Håller med. Men en sak som en del, ”desperata”, företag gör att att sälja in onödiga funktioner. Sånt får man passa sig för och det ger företaget ett dåligt rykte. Allt handlar om att allt arbeten och t.ex. funktioner ska ge en affärsnytta till kunderna.

  Gilla

  1. Självfallet ska syftet med såväl webbplatsen/intranätet som merförsäljningen syfta till att tillgodose identifierade behov hos målgruppen. Det är ju affärsnyttan och målgruppens behov som avgör vilka funktioner som ska finnas. Undvik alla former av ”kul” funktioner som inte ger något mervärde för kunden…

   Gilla

 2. Håller med inlägget och argumenten. Skulle vilja lägga till att man kan generalisera lite mer och säga att kärnan i dagens marknadsföring och försäljning är kundens behov och problem som vi ska ha i tankarna i första hand och hur vi kan hjälpa våra kunder och samarbetspartners för att de blir effektivare i sitt arbete och deras verksamhet mer lönsam. Sammanfattningsvis kan jag säga att det handlar om ’Content Marketing’ och ’Consultative Selling’.

  Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s