Digital marknadsföring · Internetmarknadsföring · SEO · Web management · Webbanalys · Webbkommunikation · Webbstrategi

Webbanalys och strategi i förvaltningsskedet

Inför starten av ett webbprojekt är det viktigt att börja i rätt ände, som jag skrivit om tidigare. I det inlägget skrev jag även om vikten av att inleda arbetet med webbanalys för att kunna säkerställa att de åtgärder som man beslutar om överensstämmer med de mål som satts upp. Det blir med andra ord en jämförelse och analys mellan existerande webbplats (eller intranät) och det nya.

Strategisk förvaltning

Så långt är det inga konstigheter. Klart man kan göra en före- och eftermätning. Det räcker dock inte. Även när den nya webbplatsen (intranätet) går över i nästa fas – förvaltning – är det viktigt att hela tiden följa upp och analysera.

Skillnaden mellan förvaltning och strategisk förvaltning är att den strategiska förvaltningen siktar framåt, uppåt och förbättrar, förfinar. ”Vanlig” förvaltning handlar mest om att hålla innehållet aktuellt och kanske göra en justering här och var i koden.

I strategisk förvaltning jämför man kontinuerligt resultatet i analysen med de uppsatta målen. Själva förvaltningsarbetet sker sen med utgångpunkt från den analysen. Oavsett om det handlar om ny funktionalitet, eller textändrningar. På så sätt blir det ett proaktivt angreppssätt som bygger på graden av måluppfyllnad istället för reaktiva aktioner ”vid behov”.

Inte bara webbanalys

I det strategiska förvaltningsarbetet ingår även andra komponenter, utöver webbanalysen. Dessa kan man dock också se över tack vare webbanalys. Sökmotoroptimering (SEO) kan fortfarande uppfattas som lite luddigt, men om vi nu fokuserar på det programmeringsmässiga arbetet (kodoptimeringen) blir det enklare att förklara. Genom att t ex se vilka sökord en besökare använder för att komma till webbplatsen går det att till viss se hur pass väl optimerad webbplatsen är.

En komponent som riskerar att glömmas bort både i diskussionerna kring webbanalys och sökmotoroptimering är webbcopyn, dvs texterna på webbplatsen. Hur du kommunicerar med dina besökare rent textmässigt är minst lika vikigt som hur pass väl koden är uppbyggd. Även detta är möjligt att mäta med hjälp av webbanalys. Om det är så att besökarna inte stannar så länge på sidorna och ofta lämnar webbplatsen direkt från de sidor de kom in på – då kan bristande webbcopy vara svaret.

Din webbplats blir aldrig ”färdig”, bara för du lanserat en ny version av den.

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s