Content Management System (CMS) · Projektledning · Web management · Webbanalys · Webbstrategi · Webbutveckling

Ny webbplats – rätt är bättre än snabbt!

Det behövs en ny webbplats. Nu. Helst skulle den varit uppe igår. Dagens sajt ser ut som den gjort i ett par år och ingen känner igen sig. Varken kunder eller medarbetarna. VD säger att nu är det nog. Känner du igen dig?

Varför ny webbplats?

Innan du ger dig i kast med att hitta en leverantör som snabbt och enkelt kan slänga upp en ny webbplats år dig kan det vara klokt att tänka till. Första frågan är – ”varför?”.

Att sajten är ful är (tyvärr?) ingen giltig orsak. Ett gammalt publiceringssystem kan ibland vara en akut anledning, men inte alltid.

Den orsak som jag ser som mest giltig är att den existerande webbplatsen inte uppfyller de mål som är uppsatta för webbplatsen och att besökarnas behov inte uppfylls. Där har du den viktigaste anledningen till att förnya din webbnärvaro.

Ny webb – var börjar jag?

På NetRelations arbetar jag och mina kollegor enligt en metod som kallas målstyrning. Det är, enkelt uttryckt, ett sätt att gå från övergripande (mätbara) mål, via användarmål 0ch personas vidare till inledande skisser och färdig design. Allt som i princip behöver göras innan det är dags att börja utveckla webbplatsen i det publiceringssystem du valt.

Genom att göra en ordentlig förstudie och börja med strategin för din webbnärvaro, är chansen att webbsatsningen ska upplevas som lyckad väsentligt mycket större. Dessutom följer du ju självklart upp de mål du satt upp genom att använda t ex Google Analytics, eller hur…?

Jo, att jobba med webbanalys bör du göra. Det är även en klok idé att göra en noggrann mätning innan strategi- och utvecklingsprojektet, eftersom det kan fungera som utgångpunkt och jämförelse med den nya webbplatsen.

Jag har, som många andra med lång erfarenhet inom webbområdet, varit med i otaliga projekt där man i princip går direkt på skisser och utveckling. Eventuellt diskuteras det lite kring målgrupper, men syfte och mål med webbplatsen är inget som berörs. Hur många såna webbprojekt har du varit med om? Hur många av dem har varit lyckosamma?

Stabil grund för utvecklingsprojekt

Genom att börja med att identifiera mål och behov blir det väsentligt mycket lättare att i ett senare skeda ta fram skisser och design.  Eftersom behoven är kända är det även möjligt att lista vilka åtgärder och/eller funktioner som krävs för att uppfylla behoven.

Vi rekommenderar alla våra kunder att satsa på ett ordentlig strategiarbete. Genom att säkra upp de strategiska valen blir utvecklingsprojektet lättare att genomföra. Anpassat efter målgruppernas varierande behov kan vi sätta upp en utvecklingsplan som består av ett antal faser. Det som är viktigast för den primära målgruppen tas upp först. Resterande punkter följer i en fallande skala.

Bättre att göra rätt när du ska ta fram en ny webbplats, än att göra det snabbt!

7 reaktioner till “Ny webbplats – rätt är bättre än snabbt!

  1. Välkommen tillbaka! 🙂

   Så länge man är medveten om att resultatet är beroende av insatsen så kan snabbt fungera. Det viktigaste är dock att alltid jobba med mål och syfte, annars kommer man aldrig veta om man lyckas…

   En ”snabb” webbplats med ett klart syfte och tydliga mål är helt okej. Det jag går emot är ”vi måste ha en webbplats nu”-konceptet, där man utan eftertanke börjar designa och bygga direkt. De projekten tenderar att misslyckas fatalt…

   Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s