Cybersäkerhet · Facebook · Sociala medier · Sociala nätverk · Twitter

Brott i de sociala medierna – Polisen på Facebook och Twitter

Utöver mitt jobb som projektledare och webbstrateg ”jobbar” jag även som polisvolontär. En relativt ny uppgift som vi testat under sommaren är något som kallas ”volonäterna”. Varje söndagkväll sitter två volontärer vid varsin MSN-adress för att ta emot frågor och stödja – framför allt – unga brottsoffer. Tyvärr verkar satsningen inte gett så mycket eftersom det inte kommuniceras via MSN längre. Nu är det ju t ex Facebook som gäller…

Finns Polisen på Twitter och Facebook?

I artikeln ”Alla finns på Facebook, men inte vi” (SvD) framgår tydligt den frustration som många inom Polisen känner angående hur polismyndigheterna agerar när det gäller sociala medier.

För en del poliser är sociala medier ett självklart redskap, både i utredningar och i brottsförebyggande syfte. Andra kämpar för att starta en Facebook-sida, surfar hemifrån för att kartlägga kriminella ungdomsgäng och twittrar i tjänsten med privat mobiltelefon.

För mig som arbetet med webb och sociala medier i många år känns det väldigt konstigt att det fortfarande saknas ett helhetsgrepp kring sociala medier i allmänhet och Facebook i synnerhet  (pga den stora spridningen bland befolkningen). Som det – trots allt – framgår i Svenskans artikel så finns det flera goda exempel där olika enskilda poliser, grupper av poliser eller polismyndigheter faktiskt ser till att finnas där allmänheten finns. Ett exempel på detta är Facebook-sidan för polisens volontärer (i Stockholm). Även Polisen på Södermalm finns på Facebook, som de använder som en extra kommunikationskanal för att informera och föra en dialog med allmänheten.

Twitter används mest som en automatisk tjänst för att föra ut nyheter/information från Polisen – t ex twitter.com/polisen_sthlm, men det finns de som arbeter mer målinriktat – twitter.com/igchefen.

Peter Ågren är chef för Södermalmspolisens ingripandesektion. Där jobbar ca 100 personer som utryckningspoliser.

IGChefen har mer än 2 200 personer som följer hans twittrande, korta uppdateringar på högst 140 tecken om allt från varningar och efterlysningar på försvunna personer, till information om ärenden och reflektioner. (SvD)

Vem håller koll på  brott i sociala medier – Polisen?

Att synas och höras och föra en dialog med allmänheten är en del i Polisens arbete med sociala medier. Det andra är att övervaka, uppmärksamma och ingripa vid brottsmisstankar.

Allt fler brott sker på och med hjälp av Facebook. Det visar SvD:s genomgång av polisanmälningar. Enligt Jan Fredriksson, talesman för Facebook i Norden, är utvecklingen inte överraskande.
– Det är tråkigt att det sker men med tanke på att Facebook bara i Sverige har 4,5 miljoner användare är det ändå relativt få anmälningar, säger han. (SvD – ”Facebook: Problemet är anonymiteten”)

Det kan alltså vara svårt för Polisen att ens ha en möjlighet att fånga upp det som händer på Facebook (eller i andra sociala medier heller för den delen). Frågan som jag ställer mig är om det krävs ”vanliga” poliser för den omfattande research och omvärldsbevakning som behövs för att hålla ett öga på all den information som sprids.

Förra året mer än fördubblades antalet anmälningar. Men polisen saknar teknik och resurser för att arbeta effektivt på den nya brottsplatsen. (SvD – ”Polisen står handfallen inför brotten på nätet”)

Är det inte dags att skapa en specialserad grupp med individer som är experter på sökmotorer och sociala medier? I mina ögon är det bättre att hästjobbet genomförs av icke-poliser, för att frigöra polisens resurser. Vid brottsmisstanke tillkallas en polis som kan avgöra hur man ska gå vidare i just det ärendet.

– Det finns 1 100 poliser i city. Men i det virtuella Stockholm är det helt klart glesare, vi hinner inte patrullera på nätet, säger David Beukelmann, chef för ungdomsroteln vid citypolisen i Stockholm. (SvD)

Snabb utveckling av sociala medier

Ett av de främsta skälen till att det är svårt att hänga med för Polisen är den snabba utvecklingen av dels de redan existerande tjänsterna, men även skapandet av nya.  Någonstans känns det som att det borde gå att använda sig av civilanställda researchers (se ovan) som söker fram, sorterar och grupperar information som sedan poliser går igenom på ett strukturerat sätt.

Det finns ju många av oss ute på webbyråer o likn som är experter på det jobb som Polisen nu behöver hjälp med. Ta vara på vår kunskap. Börja med att köpa konsulttimmar, sen blir det väl tyvärr (som vanligt) ekonomin som avgör hur man går vidare…

En reaktion till “Brott i de sociala medierna – Polisen på Facebook och Twitter

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s