Facebook · Media · Sociala medier · Sociala nätverk · Twitter · Webbstrategi

Hur mycket går det att påverka via Twitter och Facebook?

Jag tänkte fortsätta diskussionen kring Twitter och Facebook och dess påverkan, som jag var inne på i föregående inlägg. I och med den Twitter-storm som följde då en konduktör på SJ slängde av en 11-årig flicka i Kumla, så började jag fundera kring vilken möjlighet Twitter och Facebook har att influera.

Hur många är vi på Facebook resp. Twitter?

Till att börja med kan man ju börja fundera kring vilket underlaget är för att kunna påverka. Hur många är det som lyssnar på det du och jag skriver? I februari kom de första ”officiella” siffrorna på hur många som använder Twitter.

Att det varit drygt fyra miljoner svenskar på Facebook har vi vetat en tid. Men däremot har det varit svårt att få några konkreta siffror på Twitter. Tills nu.

Vi vet nu följande: Det finns 91 000 svenska twittrare. 36 000 av dem har varit aktiva de senaste månaderna och det verkar som det är många opinionsbildare. En liten del av twittrarna står för majoriteten av inläggen.

Eftersom det är ett halvår sen siffrorna togs fram kan antalet användare för både Facebook och Twitter ha förändrats, men poängen är den enorma skillnaden i antalet användare – 4 000 000 vs. 91 000.

Vilket media har störst effekt?

Rent logiskt borde ju Facebook med så många fler användare ha större påverkan än Twitter. Men är det så?

Läs citatet ovan igen – ”det verkar som det är många opinionsbildare”. Vad säger det dig? Jo, många av de som använder Twitter är såna som det lyssnas på. Det är såna som säger (skriver) saker som media fångar upp.

Att Alex Schulmans tweet ”När jag läser om flickan som blev tvingad av ett tåg av SJ-konduktör och nu är försvunnen, fan, man kokar, jag skulle vilja utplåna hela SJ.” togs upp som ett exempel på Nyhetsmorgon är ingen slump – trots att vi var många andra som också twittrade om samma händelse och t o m taggade #nymo för att tweeten skulle fångas upp.

Det är fullt möjligt att även starta stormar på Facebook genom att ”gilla” och gå med i grupper. Frågan är bara om media och beslutsfattare lyssnar när det ”bara” är vi vanliga Svenssons som tycker något…

Slutsats – Twitter och/eller Facebook?

Det är egentligen inte kanalvalet som spelar roll, utan vem som säger vad och vilka som lyssnar. Eftersom Twitter är mer ”elitiserat” och flitigt använt av PR-folk, reklamare, politiker och tyckare (proffs såväl som amatörer) så tror jag att de stormar som skapas på Twitter har en starkare genomslagskraft och därigenom en större möjlighet att påverka. Inte för att det är många som tycker, utan för att det är ”rätt” personer som tycker.

Vilka är dina erfarenheter och tankar i ämnet? Håller du med mig, eller har jag helt fel? Tar tacksamt emot kommentarer.

En reaktion till “Hur mycket går det att påverka via Twitter och Facebook?

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s