Facebook · Media · Sociala medier · Sociala nätverk · Twitter

Twitter och Facebook – informationshjälp eller informationsstjälp?

Såhär i efterdyningarna av det hemska som hänt i Norge börjar det talas om hur informationsspridningen via Twitter både bidragit till att de som befunnit sig på plats fått hjälp och att anhöriga och intresserade kunnat få kontakt och hållt sig informerade om utvecklingen. Idag läste jag på resume.se hur Twitter och sociala medier även använts av gärningsmannen…

Fredagens Twitterflöde

En sak som slog mig då det var som mest intensivt flöde på Twitter under den kaotiska fredagen, var att det dök upp två ”spår” – dels de som ville hjälpa till och t ex förmedlade information som kunde hjälpa de drabbade (telefonnunmmer, kontaktuppgifter mm), dels de som började spekulera om orsakerna och vilka som kunde tänkas vara skyldiga. Varför? Varför spekulera? Vem vinner på det?

Information vs. desinformation

Inte bara Twitter utan även Facebook har den grundtanken att du snabbt ska kunna förmedla information till andra (följare/vänner). På Facebook under något mer kontrollerade former (du måste ju godkänna de som vill bli dina vänner), men ändå på ett ganske enkelt sätt. Du skriver det du till ha sagt och klickar ”dela”. Klart!

Lite som gubbarna på ljugarbänken utanför kyrkan för 100 år sedan satt och spekulerade och hittade på, på samma sätt finns det nu människor som använder sociala medier för att sprida information som är inkorrekt och/eller helt felaktig (dvs desinformation). Ännu värre är om det sker personangrepp eller utpekanden av individer i felaktiga sammanhang.

I artikeln hos Resumé står det bl a:

Han tycker att traditionella medier gjorde rätt som tog ett steg tillbaka för att undvika spridningen av desinformation.
– Det är viktigare för traditionella medier att vara korrekta framför att vara snabba. Uppgifterna som sprids i deras kanaler måste vara verifierade, säger Emanuel Karlsten.

Han syftar i synnerhet på den felaktiga informationen om en terrororganisation som påstods ha legat bakom bombdådet.
– Under lördagen hade både TT och New York Times spridit desinformation kring terrororganisationen. Man markerade inte tillräckligt tydligt att det här var fråga om en spekulation, säger Emanuel Karlsten

Tänk först – agera sen

Det är lätt hänt att göra en RT eller gilla något – information (och desinformation) sprids snabbt. Redan är det många som läst det omskrivna och omtalade manifestet. Undra dock hur många som kommit på den tanken om det inte varit för Twitter och/eller Facebook?

Har då inte den där Breivik då lyckas med det han var ute efter – att synas!? Oavsett om det sker på ”goda grunder” eller inte, ge inte Breivik chansen att höras och synas än mer – ge f-n i att läsa manifestet och/eller förmedla det vidare!

Så hur är det då: hjälp eller stjälp? Både och skulle jag säga, men bidra inte till desinformationsspridning. För allas vår skull som finns och agerar på Twitter och Facebook – såväl som i den övriga sociala sfären på webben.

Tack.

3 reaktioner till “Twitter och Facebook – informationshjälp eller informationsstjälp?

    1. Jo, det kändes inte helt som TT. Tror att förvirringen var rätt stor i början hos den norska polisen och det var svårt för dem att få ett grepp om vad som hänt. Alla var ju väldigt chockade. Det kan ju ha bidragit till missen… (men den är för den skull inte okej)

      Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s