Beställare · Konsulter · SEO · Twitter · Webbutveckling

Reklamare vs webbproffs – lika barn leka bäst?

Igår sprang jag på ett inlägg på Sökmotorkonsult.se där de konstaterade att webbyråer är bättre än reklambyråer på sökmotoroptimering. Eftersom jag är av åsikten att reklamare ska hålla sig till det de kan och inte tro att de kan webb bara för att de har någon med HTML-kunskaper anställd kunde jag ju inte låta bli att  skriva om detta på Twitter:

Stärker min misstro till reklambyråer som ”leker webb” – ”Webbyråer bättre än reklambyråer på sökmotoroptimering”: http://bit.ly/iCR7w9 #seo

Självklart var det en reklamare som nappade och tog illa upp. Så klart.

Det är ju inte så att alla reklambyråer är helt inkompetenta när det gäller webb, men nästan… Jag tycker att det är intressant (och lite lustigt) att reklambyråer anställer nån som de kallar ”digitalt ansvarig” och som ”kan” webb, sen tror de att de kan jämföra sig med vilken webbyrå som helst. Har svårt att tro att en webbyrå skulle göra samma sak – och tro sig gå iland med det.

Reklambyråer har ju sin rot i den tryckta världen. En kommentar på sokmotorkonsult.se sa precis det som jag själv tycker:

Det är ju ganska befogat att det är så det ser ut på marknaden, En Reklambyrå är i min mening en mer traditionell verksamhet med kampanjer och dom har inte riktigt hängt med i den digitala världen. Ser man på en reklambyrås webbsida är dom ofta producerade med Flash och inte alls sökmotorvänliga, det är ju givetvis i brist på kunskap.

Kunde inte sagt det bättre själv.

Är allt mörkt, eller kan reklamare och webbspecialister samarbeta?

Men om vi vänder på det. Hur ska vi – reklam- och webbyråer – hjälpas åt i den digitala världen (om det är vad vi vill)?

Reklambyråer är ofta duktiga på färg och form och att arbeta med varumärkesfrågor och -strategier. Där ligger vi på webbsidan i lä. Inte heller är vi så intresserade av att hålla på med de ”flumdiskussioner” som ofta ingår i arbetet kring varumärke och designstrategier. Sånt som ”känslan i varumärket” – det är inget vi ägnar oss åt. Sånt kan reklamare.

Vi har med andra ord våra respektive områden där vi är specialiserade. Webben? Ja, reklamarna kan bidra när det gäller det grundläggande design- och formtänk baserat på en varumärkesstrategi, men när det kommer till praktiska frågor som att specialanpassa webbtypsnitt för att det ska bli identiskt med broschyrernas utseende… Njae, nånstans måste man dra gränsen. Tillgängligheten och webbläsarkompatibiliteten väger mycket högre, för att inte tala om plattformsanpassningar. En webbplats ska ju fungera både på PC och Mac, i Safari, Chrome, Firefox och (fy!) Internet Explorer, för att inte glömma Ipad/Iphone och Android-smartphones.

Det krävs mer än bara snygg design för att en sajt ska fungera. En sak som reklamarna fortfarande inte insett. Frågan är om kunderna insett att reklamarna inte insett det…

Om vi gör det vi kan bäst (och samarbetar om det andra) så vinner både vi och kunderna på det.

10 reaktioner till “Reklamare vs webbproffs – lika barn leka bäst?

  1. Tack! 🙂

   Det är ju det som är grejen (och som jag kan irritera mig på) – att man (läs ”reklamare”) inte inser sina begränsningar. Ett antal gånger har jag suttit i en situation där ”min” webbyrå har tagit över design från en reklambyrå som inte alls kan webb och därmed fått lägga åtskilliga timmar på att försöka få till det utseende som reklamdesignern tagit fram.

   Om man istället lämnar över stafettpinen innan det är dags för gränssnittande och webbdesigner och designern på reklmabyrån tillsammans med kunden kan få fram en design som fungerar på webben – då vinner alla på det. Tyvärr (?) är många reklambyråer så duktiga på att sälja in sitt designtänk att stackars (?) webbyråer endast agerar teknisk partner som inte har något att säga till om vad gäller webbstandards och tillgänglighet.

   Med ett bra samarbete webbyrå och reklambyrå emellan kan man dessutom få hela kakan med varumärkesstrategi, traditionella reklamkampanjer, webbstrategi och webbproduktion – till allas belåtenhet. Eller är jag för naiv nu? (Hoppas inte)

   Gilla

 1. Bra skrivet!
  Att tänka på är att om beställaren inte har kompetens om vad som gäller för just webben bör (läs; måste) de anlita en konsult eller låta just webbyrån vara beställare mot sin reklambyrå.

  Gilla

  1. Tack! 🙂

   Det som jag ser som problemet är att det tyvärr ofta är reklambyrån (med vilken man kanske redan har en relation) som får agera beställarstöd mot webbyrån, vilket är helt fel i mina ögon. De gånger jag varit med om det upplägget skenar alltid budgeten eftersom reklam-/designbyrån är maniskt petiga med pixlar hit och dit istället för att fokusera på funktion, tillgänglighet och att följa webbstandards. Självklart skulel det ju vara bäst med det omvända – att webbyrån agerar beställarstöd mot reklambyrån i designfasen. Då skulle budgetar och tidsplaner hålla mycket bättre, tror jag…

   Gilla

 2. Tyvärr finns det fortfarande många som är okunniga kring webben, och ser det som något enkelt, som vem som helst kan klara av i princip. Det är förmodligen just denna okunnighet som gör att många överskattar sig själv ibland.

  Gilla

  1. Precis. Bara för att man hanterar kommunikation i en kanal (t ex print) behöver det inte innebära att man är kung på webben… Om bara fler förstod det – och hade vett att samarbeta istället för att motarbeta – skulle kunder och webbprojekt gå mycket bättre. 🙂

   Gilla

 3. Jag kan känna igen mycket av det du skriver, framförallt att reklamare (aka originalrare?) saknar kunskap om webben och dess möjligheter samt begränsningar. Hur många har inte hört ”men om du skjuter in bilden 0.5 cm? Då blir det bra på min skärm!” när det handlar om att implementera en design? De flesta skulle jag tro. Det är *alltid* lättare att implementera en sajt & dess funktioner när man haft folk inblandade som faktiskt kan webben och vet hur den funkar.

  Vidare: tillgänglighet är det många som inte ens ägnar en timme åt att reflektera kring. Tråkigt men sant. Är det anmärkningsvärt? Nja. Ett av problemen är att det är ganska fragmenterat när det kommer till de olika hjälpmedlen som finns. Vad som funkar i a funkar inte i b och utöver det finns det olika versioner… Man kan tycka att det räcker med webbläsarfragmenteringen. Vad man kan och inte kan göra är inte helt lätt att hålla koll på. Det krävs kunskap för att göra rätt från början och det krävs kunskap om hur olika hjälpmedel fungerar. Mindre men även större byråer verkar ofta sakna den här biten och det känns som att de flesta byråer saknar intresse för den här kompetensen. Kunderna gör det inte nödvändigtvis lättare när de vill bestämma. 🙂

  Gilla

  1. Haha… Ja, det är alltför ofta som det pratas cm. Helst i stil med ”går det att flytta x cm åt sidan på min skärm” – utan att för den delen ha någon som helst kunskap om olika skärmupplösning osv.

   Vad gäller tillgänglighet finns det ju standards att följa (t ex W3C) och vi på NetRelations följer alltid standardramverk när vi tar fram webbplatser. Det är dock extremt viktigt att tydliggöra för kunden att man i egenskap av webbyrå förstår och kan tillgänglighet bättre än deras reklambyrå. Och sen inte backa på den punkten för att göra kunden till viljes….

   Gilla

 4. Mycket intressant läsning, och visst är det så att reklamare har ett helt annat tänk. Just när det gäller cm (eller mm) blir det ju helt omöjligt.

  Sen är det väl bra att gå igenom designen ordentligt, reklamare som jag har jobbat med lägger lika mycket tid på att radavståndet ska bli exakt perfekt som jag lägger på semantiskt korrekt HTML (som ju gynnar både tillgänglighet och sökmotoroptimering). Resultatet blir ju snyggt, såklart. Jag kan dock bli lite frustrerad över att det tar sån tid, med småpill som ”inte gör någon skillnad” 😉

  Gilla

  1. Tack!!

   Jag känner igen det där. Reklamaren/designern kan dessutom få med sig kunden – ”kolla, det linjerar inte helt perfekt där” – eftersom det visuella är lättare att uppfatta för en lekman. Tillgänglighet och korrekt HTML – sånt ser/förstår inte kunden, vilket ”hjälper” reklamaren/designern.

   Lösningen kan vara att förklara hur det där med sökmotorer fungerar. De flesta känner ju så klart (?) till Google, men förstår de varför sida X kommer upp före sida Y?

   En annan lösning är att liera sig med en reklam-/designbyrå och hjälpa dem inse vikten av korrekt HTML. På så sätt blir de gemensamma kunderna mer nöjda med sina webbprojekt.

   Jag tar tacksamt emot fler tips och idéer om hur vi tillsammans kan hjälpa våra kunder bättre. Tack på förhand!

   Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s