Beställare · Konsulter · Projektledning

Projektkommunikation mellan leverantör och beställare

Alla som har kontakt med leverantörer och/eller beställare har säkert erfarenhet av kommunikationsmissar. Du säger en sak och motparten återkommer med något helt annat. Jag har sett fenomenet vid husbyggen, målningsarbeten, events, inrednings- och ombyggnadsprojekt mm mm.

Relationen mellan beställare och leverantör är något jag även tagit upp i ett tidigare inlägg.

Vad är målet med samarbetet?

Det finns ju en anledning till att ni jobbar ihop. Antingen kan det vara slumpen, eller så är det (hoppas jag) ett genomtänkt beslut till att du valt just den leverantören. Målet med samarbetet måste vara att tillsammans genomföra någon form av uppgift, eller projekt. Det är något som du som beställare inte vill/kan/hinner/orkar göra på egen hand .

Sätt upp en plan för hur ni ska kommunicera

Innan ni kör igång projektet – diskutera och bestäm formerna för hur kommunikationen ska ske. Inte bara den rent tekniska aspekten, utan även den informella. Att båda parter ska våga ifrågasätta om de inte förstår. Att det ska vara såpass högt i tak att man kan protestera och säga ifrån om det är något man inte håller med om. Såna saker.

Det tekniska kan hanteras via system som t ex Basecamp. Finns givetvis flera andra alternativ också. På NetRelations använder vi Basecamp för all vår projektkommunikation – både för kundprojekt och interna projekt – och jag tycker att det fungerar bra.

Själva kommunikationen i sig är det som är knepigt.

Win-win

Som leverantör är det viktigt att du vågar fråga vad kunden menar med sin beställning, om du inte förstår. Det är ingen förlust att erkänna att man inte förstår. Detsamma gäller beställaren. Låt dig inte spolas med i tekniska termer som du inte fattar vad de betyder. Våga fråga.

Resulatet av en rak och öppen kommunikations blir en självklar win-win. Båda parter förstår varandra och förtroendet för motparten ökar.

Som leverantör vill jag ju att mina beställare ska känna sig trygga i sin kommunikation med mig och veta att vi förstår varandra. Missförstånd kostar tid och pengar och är ett slöseri med resurser.

Hur kommunicerar du?

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s