Digital marknadsföring · Internetmarknadsföring · Sociala medier · Sociala nätverk · Webbkommunikation · Webbstrategi

Affärs- och organisationsnytta – på internet och IRL

Hur skiljer sig egentligen affärs- och organisationsnyttan i webbsammanhang jämfört med hur det är i ”verkligheten”? Eller gör det? Är det skillnader?

Jag läste ett underbart inlägg idag – ”Why I Will Never, Ever Hire A ”Social Media Expert””. Det knyter lite an till vad jag skrev i ”Vanlig fråga: ”Måste vi finnas på Facebook?””.

Vi är i samma läge nu som under 90-talet. Då var det internet som skulle lösa alla våra problem. Idag är det sociala medier (läs ”Facebook”) som så kallade sociala media-experter vill att du som företag ska satsa dina pengar på.

“It’s not about building a website anymore! It’s so much cooler! It’s about Facebook, and fans, and followers, and engagement, and influence, and…”

Är det verkligen så illa som Peter Shankman förklarar i artikeln om varför han aldrig skulle vilja anställa någon som är expert på sociala medier. Citatet ovan är klockrent i mina ögon. Det är så många som blir helt förblindade av dagens sociala medier-hajp, på samma sätt som de var helt säkra på att det där med Internet skulle förändra världen runt 1998-1999.

Affärsnytta? Organisationsnytta?

Det som reklamare och PR-nissar (generalisering, jag vet, men det är tyvärr ofta sant…) försöker undvika är varför du ska satsa på t ex fan pages på Facebook. De vill hellre berätta om hur häftigt det är, att x antal miljoner människor finns på Facebook, att ”alla” är aktiva på Facebook och vill läsa och gilla allt som just du skriver eller länkar till.

Nu är det ju inte så enkelt. Bara för att alla andra (precis som barn säger att ”alla andra får stanna uppe sent) finns på Facebook behöver det ju inte vara bästa lösningen för dig.

Vad ger störst nytta för ditt företag eller din organisation? Vad ger störst affärsnytta eller organisationsnytta? Om du inte kan motivera och tydligt visa att ett visst behov uppfylls med hjälp av t ex en företagssida på Facebook så finns det ingen anledning att finnas där.

Du ska till syvende och sist antingen informera om ett visst ämne eller område, eller sälja en produkt eller tjänst. Dina kunders (medlemmar, besökares) behov av information är vad som ska styra din publicering och användande av olika informationskanaler.

Kanalstrategi

Anpassa strategin efter hur din målgrupp agerar online. Deras kanalval ska styra din webbnärvaro. Gör noggranna nuläges- och omvärldsanalyser för att ta reda på var din målgrupp befinner sig. Du måste förstå vad som driver den eller de grupper av individer som du vill nå med din kommunikation eller dina budskap.

Med ett omfattande bakgrundsarbete är det möjligt för dig att skapa en god bild av kundens behov och därefter utforma en strategi för ditt agerande i digitala kanaler. Oavsett om det handlar om att ha en enkel och funktionell webbplats, en avancerad webbshop eller att bara finnas på Facebook.

Behov. Inte coolhetsfaktor. Det är vad som ska styra din strategi. Då får du maximal affärs- och organisationsnytta.

2 reaktioner till “Affärs- och organisationsnytta – på internet och IRL

 1. Bra skrivet! Jag fick lära mig, på stenåldern ;-), att fråga – Varför? – Varför? – Varför?
  Till slut kommer man fram till kärnpunkten och då är det ursprungliga förslaget inte alls det bästa – varken som kanal eller affärsnytta.

  Gilla

  1. Tack!

   Precis min utgångspunkt – varför. Vet inte om många glömt bort detta enkla, lilla ord som på sätt och vis kan ställa till saker och ting (man måste tänka om), men som oftare leder till något bra (gör om, gör rätt). Kan vi inte enas om att använda ”varför” lite oftare i affärssammanhang?

   Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s