Facebook · Sociala medier · Sociala nätverk · Webbstrategi

Vanlig fråga: ”Måste vi finnas på Facebook?”

Det är samma tankar och snack nu om att finnas Facebook som det var i slutet av 90-talet – men då gällde det att ha en hemsida.

Trots att det gått 10-15 år sedan internet blev en del av vår vardag ger frågan om att finnas eller inte finnas på Facebook samma respons nu som hemsidan gjorde då. Mattias Beijmo på Duma kom med uttalandet ovan på ett frukostseminarium som jag besökte i tisdags. Nu var temat ett helt annat, men uttalandet fastnade i mitt bakhuvud.

Dessutom träffade jag en fd kund som berättade om ett frukostseminarium som hon varit på veckan innan. Temat på seminariet var sociala medier. När en av marknadscheferna som var där och lyssnade frågade om man verkligen måste finnas på Facebook blev den coola reklamaren som höll i seminariet lite osäker, men fann sig sen – ”öhh, jo, det tror jag nog”. Hur trovärdigt känns det? Det handlar inte om att tro utan att att veta.

Var finns din målgrupp?

Istället för att fokusera på kanalval så bör man fokusera på var målgruppen håller till. Och det handlar inte om att tro. Du måste veta var din målgrupp rör sig online. Det finns ingen anledning att satsa på en Facebook-närvaro om inte din målgrupp finns där och du ser en konkret affärsmässig fördel med att själv vara aktiv.

Ett exempel på företag som finns på Facebook är Felix. Det finns flera. Jag undrar hur deras förväntan såg ut innan de började jobba med sin närvaro på Facebook och hur väl det fallit ut…

Ha nytta av Facebook

Precis som när du beställer en ny webbplats, ett intranät, eller en kampanjwebb gäller det att tänka till hur du ska använda Facebook för att uppfylla uppsatta mål och behov som du identifierat. Det är också viktigt att ha i bakhuvudet att en Facebook-sida kan generera kommentarer, frågor och annat som måste hanteras. Kanske behöver någon lägga ett antal timmar i veckan på att följa flödet och ha koll på vad som skrivs. Det är inte bara att lägga upp information och sen låta den vara, som på de gamla statiska hemsidorna från 90-talet.

Det finns dock vissa tillfällen där Facebook kan underlätta kommunikationen med målgruppen: ”Skandiabanken krishanterar på Facebook” skrev Therese Reuterswärd häromdagen i ett blogginlägg. Där har vi ett bra exempel på hur ett företag utnyttjar Facebook på ett kreativ sätt – kriskommunikation.

Vem styr vad som är ”måste” i de digitala kanalerna?

Vilka är det då som bestämmer att du som företagare ”måste” finnas på Facebook, eller måste ha en blogg på din webbplats, eller måste ha ett Twitter-konto, eller vad det nu må vara? Ja, alla har vi väl hört de där föredragshållarna som berättar om hur bra det är och att ”alla andra” gör si eller så. Men är det någon som pratar om behov, affärsnytta eller kan komma med konkreta exempel? Njae, där är det svårare…

Utgå från din målgrupps behov och affärsnyttan. Inget annat. Lycka till!

6 reaktioner till “Vanlig fråga: ”Måste vi finnas på Facebook?”

 1. Håller helt med – var finns målgruppen? Företagen annonserar inte i vilken tidning som helst utan de annonserar där deras målgrupp finns. Tänket ska inte vara annorlunda på internet.

  För många företag räcker det att t.ex. finnas på LinkedIn.

  Gilla

  1. @Magnus
   Precis. Det är alldeles för lätt att tro att man ”måste” finnas på t ex Facebook, eller Twitter, utan att för den delen tänka på varför och vad man skulle tjäna på det. Utgå från affärsnytta och kundbehov.

   Gilla

 2. Håller med om tänket. Sedan tycker jag det svåra är att veta var din målgrupp finns. Har personligen testat att finna med Försäljningschefen på både Twitter, Facebook och E-mail. Än så länge är Twitter den kanal som gett mest followers och integration. Samtidigt har vissa inlägg genererar enormt mycket traffik på Facebook.
  Har du/ni några tips på hur man tar reda på vilka socialamadier ens målgrupp verkligen använder sig av och hur de använder dem?

  Gilla

  1. @Patrik
   Jag skulle utgå från de som tar kontakt. Fråga hur de hittade till dig och vad de vill veta. Ju mer du får reda på, desto bättre bild kan du få av dina besökare.

   När det gäller följare – tänk på att det är viktigare med rätt följare. Om du kan få kunder/presumtiva kunder som följare kan du få maximal utdelning. Kvalitet före kvantitet. 🙂

   Lycka till!

   Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s