Webbkommunikation · Webbstrategi

Nytt intranät – mer än bara en ny webbplattform

Precis som med externa webbplatser hamnar fokus för intranät ofta på funktioner. Forum, bloggar, Facebook-look-alikes osv. Många är de konsulter som har mer eller mindre färdiga lösningar som vid en första anblick kanske verkar både snygga, smarta och praktiska.

Men ett intranät är så mycket mer. När man drar igång ett intranätsprojekt finns det alltid vissa mål och förhoppningar från ledningshåll. Även vi på NetRelations föredrar att visa upp funktioner och plattformar. Vad som inte framgår riktigt är att vi alltid gör en förstudie där vi  i samråd med kunden tar fram syftet med intranätet, målgrupper och mätbara mål – en intranätstrategi helt enkelt. Baserat på förstudiens resultat kan vi sedan bygga ett anpassat intranät åt kunden.

I vårt strategiarbete får vi fram information om vad som är A och O för att intranätet ska bli framgångsrikt – och hur man ska nå dit. Bl a intervjuar vi utvalda individer för att få deras bild av verksamheten. Vad som kan komma fram – men som inte alltid ingår i projektet är det interna arbetssättet vad gäller intern information.

Visst att det ska vara socialt och alla ska kunna lägga in information, men det behövs riktlinjer och policys för att alla ska veta vad som gäller. Vad får användare A göra som inte B får göra. Och varför. Att lansera ett nytt intranät utan att ha dessa ”mjuka” frågor klara för sig – och riktlinjerna framtagna – riskerar att orsaka stora problem och mycket frågor.

Var tydlig med vad som gäller och vad som förväntas av alla intranätsanvändare. Oavsett vem det gäller ska alla veta vad de förväntas göra på intranätet, hur de hittar, vad som ska/får publiceras (och hur ofta) osv.

Intranät handlar inte bara om teknik. Det handlar om intern kommunikation och interna processer.

6 reaktioner till “Nytt intranät – mer än bara en ny webbplattform

 1. Det absolut vanligaste som händer med ett intranät, än idag, är ju att det blir världens dyraste anslagstavla. Tyvärr. Inga funktioner i världen kan ersätta invanda beteenden hos användarna — hur gärna jag än vill.

  Gilla

 2. Absolut. Men glöm inte användarna och deras behov och förväntningar 🙂

  Om man lyckas handlar – som jag upplever det – mycket om företagskultur och förändringsförmåga. Hur en organisation ser på kommunikation i stort. Och om ledarskap givetvis… en vision som inte är delad gör ingen skillnad.

  Gilla

  1. Precis – användarbehoven är de som styr. Baserat på behoven hos användarna och målen hos organisationen (som helst överensstämmer hyffsat med varandra) diskuterar man sedan lösningar och funktioner.

   Det som är viktigt – och som du är inne på – är att alla användare får en klar bild av hur kommunikationen inom organisationen ska fungera. Alla – från högsta ledning neråt – måste känna till kommunikationsvägarna. Enighet skapar styrka.

   Gilla

 3. Tänker på alla Intranät-projekt jag sett och varit inblandad i, även om det var ett tag sedan.

  Är inte ett Intranät 2011, eller kanske borde vara, en portal in till företagets alla affärsystem och processer? Den startpunkt i all kommunikation som knyter samman företagets processer inkluderat en transperens ut mot kund? Är Intranät idag fortfarande det ni säger i kommentarerna, en anslagstavla, så har ju scoopet fastnat i det förra årtusendet. Tror dock att konsulternas roll är att påvisa hur man skapar en helt integrerad bild av företagets alla processer och kommunikation vilket ger Intranätet den plats en sådan plattform borde ha i organisationen – navet och smörjmedlet i allt som bygger kultur och affär.

  Gilla

  1. I mångt och mycket är intranätet en väg in till de system och verktyg som de anställda ska använda. Det är dock inte det som ”den stora massan” är intresserade av. En större andel är intresserade av nyheter än av t ex CRM- eller supportsystem.

   Med utgångspunkt från användarnas behov gäller det att fånga upp och identifiera det som är viktigast för att en anställd ska få rätt hjälp och stöd i sitt arbete. Oavsett om det handlar om nyheterna på förstasidan, eller att enkelt komma åt ekonomisystemet. Användaren är alltid i fokus i våra intranätprojekt.

   Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s