Apputveckling · Digital marknadsföring · Events · Facebook · Google · Internetmarknadsföring · Sökmotorer · SEO · Shopping · Sociala medier · Sociala nätverk · Twitter · Webbanalys · Webbkommunikation · Webbstrategi

Reflektioner från #webbdagarna – apparnas vara eller inte vara, målgruppsanpassning, sökmotoroptimering, konvertering, sociala medier och webbanalys

Appar – ha eller inte?

Ett ämne som avhandlades vid flera tillfällen var appar. Alla Iphone- och Android-användare är väl bekanta med detta. Personligen är jag skeptisk till det jag kallar app-hysteri. Jag är ju inte den som är den, utan inser att det trots allt finns vissa fördelar med appar. Vad jag är emot är plattformsberoendet. Det går helt emot allt snack om open source och transparens.

Dag ett var det en övervägande positiv bild av apparnas vara eller icke-vara, men i avslutningen fick min skepticism ett erkännande tack vara Joakim Jardenberg.

En klar fördel med en app är att den är enklare att starta direkt från ”skrivbordet” jämfört med att behöva starta upp webbläsaren och gå till ett bokmärke. Nu finns det dock exempel (Expressens mobilwebb) där bokmärket hamnar som en direktlänk på skrivbordet, precis som en app. Smart!

Apparnas egentliga styrka är då det gäller transaktioner och interaktion med användaren. Där är det möjligt att göra mer jämfört med en mobilwebb, men generellt sett ska appen endast användas om det krävs funktionalitet/hårdvara som inte kan lösas med en mobilwebb.

Målgruppsanpassning vs sökmotoranpassning

Lego har en målgrupp som består av barn. Barn vill inte att webbplatser ska se ut på ett sätt som sökmotorerna gillar. Det är viktigare att målgruppen gillar sajten än sökmotorerna. Genom att använda sig av multipla kanaler (förslagsvis sociala medier) är det möjligt att driva trafik och skapa ett intresse utan att ha följt sökmotorriktlinjerna till punkt och pricka. Egentligen inte så konstigt. Det är det vanliga – kvalitet eller kvantitet. Bättre att få in den önskade målgruppen till webbplatsen och att de stannar och utforskar den, än att de kommer dit och blir besvikna över vad de upplever.

Genom att förbättra användarupplevelsen lyckades Haléns få ner returerna och Lego erbjuder sina besökare – i olika åldersintervall – spel, baserade på produkterna.

Sökmotorn leder till konvertering

Flera föredragshållare, som t ex Haléns, berättade hur viktig sökmotorerna är för deras konverteringsgrad. Många kunder (potentiella kunder) letar produkter via sökmotorerna och genom att lyckas väl med både placering och presentation kan man öka konverteringsgraden.

Tänk även på hur det ser ut när besökaren kommer till din sajt via sökmotorn. I den bästa av världar ska det på ”landningssidan” finnas en direkt möjlighet till avslut. I den sämsta av världar måste man söka igen…

Idag är sökmotorn startpunkt för många köp. Man gör research via sökmotorn och/eller via sociala medier, men kanske inte gör själva köpet online. För att kunderna ska hitta till just dig är det viktigt att du använder samma begrepp och tilltal som de gör.

Sociala medier

En stor del av föredragen handlade om sociala medier, på ett eller annat sätt. Kanalen sociala medier. Inte strategin.

Finns du på Facebook? Vet du varför du finns på Facebook? Om så är fallet – bra. Tänk efter först, så sparar du tid och pengar. Är du nyfiken och vill ”testa”? Gör så, men var beredd att ta ett steg tillbaka om det förväntade resultatet uteblir. Ifrågasätt och gör inget för att ”alla andra” gör det.

Produkter som andra kommenterat/betygsatt ger en ökad konverteringsgrad. Det är även viktigt att kommunicera med kunden (målgruppen) via de kanaler där kunden finns. Bemöt kritik och hjälp till. Använd bloggare och de som är aktiva i sociala medier som ambassadörer. Var tydlig med varför någon ska följa dig på Twitter eller ”gilla” dig på Facebook.

Genom att aktivt och öppet kommunicera på t ex Facebook är det möjligt att vända en negativ inställning till något positivt. Det handlar alltså om att lyssna på målgruppen. Och lyssna. Omvärldsbevaka. Och lyssna.

Många tror att sociala medier är gratis. Andra hoppas kunna tjäna pengar via sociala medier. Båda sakerna är fel. Sociala medier kan vara kostnadsbesparande. Det kommer dock kräva en investering på ett eller annat sätt. Om inte i pengar så i tid. Mycket tid. Precis som relationer IRL.

Nyckelordet framför alla är ”dela”. Sprid din kunskap/information. Var transparent (hett modeord) med vad du kan/har.

Webbanalys

Varför ser det ut som det gör? Varför gick det som det gick? Arbeta aktivt med webbanalys för att förstå och inse vad som fungerar bra och vad som kan fungera bättre. Genom att sätta upp tydliga, mätbara mål är det enklare att följa upp och verifiera att du lyckats.

Sammanfattning

Inte så lätt att få till en enkel sammanfattning med ”det här handlade det om”. Rent personligen tyckte jag inte att det var så mycket nyheter, men samtidigt inser jag att det som jag hört till leda i kanske fem års tid är något som mina kunder kanske inte ens är medvetna om. Vi behöver alltså tjata vidare.

Jag ser Webbdagarna som en påminnelse till oss som kan att det är många därute som fortfarande ligger efter – och behöver hjälp. Det blir en utmaning. Förhoppningsvis kan vi alla – en dag – vara på samma nivå och kunna blicka framåt, istället för att tjata, tjata och tjata.

Kommer jag vara på Webbdagarna nästa år? Tror det. Hoppas. Om chefen tillåter…

Vill du läsa mer?

Förutom Jocke så har även The Jennie skrivit ihop bloggrapporter: förmiddagen dag ett, eftermiddagen dag ett och en slutrapport. Väl värda att läsa!

13 reaktioner till “Reflektioner från #webbdagarna – apparnas vara eller inte vara, målgruppsanpassning, sökmotoroptimering, konvertering, sociala medier och webbanalys

  1. Tack Björn! Jag såg kommentaren. 🙂

   Får ta och kolla upp Valtechs presentation. Tyckte det var svårt att höra vad som sas på de små scenerna i själva utställningsområdet. Lite för mycket folk.

   Håller helt med om webbanalys. Skulle gärna hört exempel på hur företag genom sin analys lyckats bättre med sina affärer. Hade inte behövt vara så mycket siffror, utan mer en uppmaning att ”se hur vi jobbar med webbanalys – du kan också”.

   Tack för din input! 🙂

   Gilla

 1. Intressanta funderingar kring appar vs mobilwebb. Det som dock ibland glöms bort i debatten om appars vara/inte vara är tillgängligheten. Eftersom inte ens Telia har täckning på pendeltåget mellan Sundbyberg och Karlberg i Stockholm så vinner många appar i längden eftersom det inte finns behov av full bredbandstäckning för att fortsätta använda dem. Tyvärr är situationen densamma med många molntjänster – tills den dagen vi har 100% 4G (eller åtminstone 3G-täckning över 100% av världen så kommer mobila tjänster inte kunna ersätta apparna i alla situationer. Det här gäller i ännu högre grad tyngre applikationer – den datamängd som krävs för att streama 1080p-film eller för att arbeta i tyngre grafiska program finns helt enkelt inte tillgänglig inom överskådlig framtid.

  Gilla

  1. Det där var en aspekt jag helt missat. Tack för att du lyfte upp det. Ja, än så länge har vi ju inte den där fullständiga täckningen ens runt storstäderna så apparna kanske har en fördel…

   Tack för din input!

   Gilla

  2. Korrekt i sak, och bra inlägg! Med det sagt så använder ju de flesta appar Internet också, vilket ger dem samma problem som mobilwebben. Konstant tillgång till Internet är helt enkelt en förutsättning även för de flesta appar…

   Sedan finns det appar som cachar förstås, det kan hjälpa i vissa situationer.

   Gilla

  3. 4G kommer inte lösa allt heller då vi kommer trycka in mer info som ska laddas osv.
   Jag tror aldrig vi kommer komma ikapp med uppkopplingshastigheten med den informationen vi vill dela med oss.

   Jag har inte riktigt fattat denna hysteri att försöka bestämma om det ena är bättre än det andra. Ibland är en native-app bra och ibland är en mobilanpassad webbsida bra och ibland är hybrid-app bra.
   Det är mycket bättre att hålla sig oberoende och försöka ta beslut utifrån vad företaget och företagets användare vill ha inte vad resten av världen tycker är ballt.
   Det låter ju självklart men gång på gång på gång så hör man mobilapp vs mobilwebb.

   Jag tycker det verkar vara apputvecklarna som inte riktigt vill släppa sin inkomst på att bara utveckla native-appar. Precis som de som byggde hemsidor en gång i tiden.

   Det som är det jag ser som det egentliga problemet är betallösningarna för mobilen och mobilens säkerhet, inte app vs webb.

   Gilla

   1. Klart att det är behovet som ska avgöra vilken teknisk lösning som ska användas. Det är ju en av de saker jag vänder mig mot vad gäller app-hysterin – att ”alla” måste ha en app. Oavsett vad som ska göras/visas/presenteras på mobilen.

    Om man utgår från vad appen/webbsidan ska göra och sen tar ställning till hur det ska lösas tekniskt – när vi når dit, då är denna diskussion död och begraven. Ingen skulle vara lyckligare än jag om vi kommer dithän snart. 🙂

    Gilla

   2. Så sant så, Miranda.
    Det måste alltid vara användarens behov som styr, och inte trender och affärer bland utvecklarna. Senast för någon månade sedan avrådde jag en mindre kund från att skaffa en app till sitt företag just pga att jag inte på något sätt kunde se hur utvecklingskostnaden skulle betala sig. Det handlade om information som de med fördel skulle kunna dela med sig av på Twitter – och då gratis samt betydligt smidigare…

    Vad det gäller betalsystem för mobilerna så är detta mycket intressant, och här finns även en stor betalningsvilja bland användarna vilken borde kunna utnyttjas på ett bättre sätt än idag.

    Gilla

 2. Helt sant Björn.

  Visst är väldigt många appar beroende av geotaggning samt andra tjänster som kräver uppkoppling. Och då funkar det ju knappast bättre med appar. Men jag har också en del appar av produktivitetskaraktär som jag kan synka när jag har signal och sedan fortsätta jobba med offline. Inte minst på iPaden. Tänker på projekthanteringsprogram, todo-lists och dokumenthanterare. Men jag jobbar även i t ex Mail, dvs läser och skriver. När jag sedan har uppkoppling så skockar jga/tar emot. Och så kan man ju spela Angry Birds offline … 🙂

  Gilla

  1. Vi kan ju helt klart konstatera att innan operatörerna blir så bra som de säger att de är och ger oss full täckning där vi rör oss i varadagen – till dess får vi anpassa oss och använda våra mobila verktyg på bästa sätt. Och kanske ”tvingas” köra Angry Birds nu och då i väntan på mottagning… (Har själv aldrig spelat AB, brukar istället roa mig med att lyssna på mina medpassagerare på tåget, bussen osv) 🙂

   Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s