Apputveckling · Mobila tjänster · Webbstrategi · Webbutveckling

App eller mobilanpassad webbplats?

Idag är det nästan en självklarhet att man som företag eller organisation vill ha en app. Inte för att det alltid behövs, utan därför. Därför vadå, kan man undra? Därför att alla andra har, blir svaret ibland. Lite samma tankar som när det t ex gäller att synas på Facebook.

Som jag ser det finns det inget behov för en app så länge det handlar om envägskommunikation. Att t ex ha en tidning som app när det även går att läsa samma innehåll via webbplatsen känns som en väldigt onödig investering. Om det däremot handlar om att det krävs en prenumeration för att ladda ner och läsa appen, då är det är givetvis en annan sak.

Det är inte apparna i sig jag har något emot utan hypen.

När är appen det rätta valet?

Det finns ju tillfällen då en app är helt rätt. Tänk dig t ex att du äter en viss medicin tre gånger om dagen. Den ska tas med x antal timmar emellan. Du måste själv mata in tidpunkterna i appen för att nästa påminnelse ska hamna rätt. Där har vi ett typiskt exempel på funktionalitet där en app är vettig. Det blir en tvåvägskommunikation mellan användaren och appen, något som inte skulle kunna åstadkommas och skräddarsys på samma sätt med en mobilanpassad webbplats. Även en inloggningsfunktion innebär en viss form av interaktivitet och skulle därmed medföra att det är smart med en app istället för en mobilanpassad webbplats.

Bokningstjänster (t ex biobiljetter, tågbiljetter, taxibokning) kanske skulle funka som appar, men om man jämför med hur det ser ut på webben med motsvarande funktion så kanske det trots allt inte är nödvändigt med en app.

Mobilanpassad webbplats

Största fördelen med en mobilanpassad webbplats är investeringskostnaden. Istället för att ta fram en app vardera för Iphone och Android (och därmed låsa ute användare som har Symbian, Windows Mobile osv) innebär en mobilanpassad webbplats att det räcker med en (plattformsoberoende) version. Webbläsaranpassningarna, som en vaken läsare kanske kommer att tänka på, är  ju redan gjorda i och med den vanliga webbplatsen. Å andra sidan skulle ju eventuella justeringar trots allt vara smidigare att göra, eftersom det handlar om ändringar i befintlig kodbas. Det är inte som med apputveckling för Android och Iphone där man måste ta fram allt på nytt…

Sammanfattning

Jag är inte emot apputveckling och jag är inte emot appar som sådana. Min önskan är däremot att både beställare och leverantörer har en mer kritisk inställning till mobila lösningar. Sätt inte likhetstecken mellan ”mobil lösning” och ”app”.

Igår diskuterade jag appar vs mobilanpassade webbplatser med en braschkollega och de nackdelar som vi trots allt kom på gällande mobilanpassade webbplatser var:

 1. Att få användaren/besökaren att hitta dit,
 2. Att användaren/besökaren måste bokmärka webbplatsen för att enkelt hitta dit igen

Hur ser du på detta med appar? Är det en hype eller kommer vi få se ett mer moget förhållningssätt framöver? Har de mobilanpassade webbplatserna (t ex mobil.sl.se) spelat ut sin roll jämfört med apparna, eftersom de kräver en viss insats – se nackdelarna ovan – av sin användare? Återkom gärna med feedback nedan. Tack!

Tillägg

Min kollega @svdbrgNetRelations kom med en klok tanke angående appar vs. mobilanpassade webbplatser:

En grej med just en app är att det är enklare att återvända gentemot en webbsida. App ligger på ”skrivbordet”.

Kan det vara grejen med appen? Att den är mer lättillgänglig?

15 reaktioner till “App eller mobilanpassad webbplats?

 1. Liggandes i soffan med min nya iphone så har fördelarna med appar blivit uppenbar. Ska man bara ta in information vid något enstaka tillfälle så fungerar webbläsaren men det blir onödigt krångligt om man gång på gång ska fylla i samma saker. Tex inloggning.

  Gilla

  1. Som jag skriver – och som du kommenterar – så är appen en bra lösning vid olika typer av interaktivitet, som t ex inloggning. Där kommer den till sin rätt genom att förenkla för användaren.

   Om det däremot handlar om att kolla nyheter, bioutbudet mm, då menar jag att det troligen räcker med en mobilanpassad webbplats.

   Gilla

 2. Jag tror på den nuvarande appens död, det känns lite som 2000 när man anpassade webbplatserna för olika sorters webbläsare. Då krävdes det nästan olika versioner för Netscape vs Internet Explorer. Appen kan överleva om man kommer fram till en standard där utvecklingen kan portas mot flera plattformar.
  En möjlig utveckling är att webbläsarna utvecklar så pass bra stöd för att efterlikna appar att webbappar tar över helt.

  Gilla

  1. Du slår huvudet på spiken. Där har du den största fördelen med mobilanpassade webbplatser – standardiseringen. Förhoppningsvis kommer vi se en förändring här, men samtidigt känns det idag som om Apple och Google står väldigt långt ifrån varandra. Övriga aktörer ska vi inte ens tala om…

   Gilla

 3. En stor skillnad mellan en webbapp och en native app är också att du inte kommer åt alla sensorer och funktioner i telefonen med en webbapp. Inläggningarna kan man spara ändå. Dessutom kan man på iphonen lägga ett bokmärke på skrivbordet. Det kommer att dröja flera år innan native apps försvinner.

  Gilla

 4. Detta är 2011 års webbdesignproblematik tror jag, så denna diskussionen lär vi få höra mer utav.

  Jag håller med dig om det du säger; En app skall vara till för ‘avancerad interaktion’. MYCKET av apparna som finns idag är faktiskt ganska onödiga och bortkastade pengar. De är produkterna av att marknadsavdelningar sagt ”Klart vi måste vara moderna, vi skall med ha en iPhone-app!” och sen har man köpt sig en app – som lika gärna kunde varit en mobilanpassning av hemsidan.

  När det gäller utformning så kommer hemsidor / webbapps mer och mer bli utformade som operativsystem med flikar, knappar, gradienter osv.

  Till alla som är intresserade rekommenderar jag http://www.lessframework.com eller min egna variant med utökat webbläsarstöd, http://www.angrycreative.se/projekt/less-framework/

  Gilla

 5. En intressant sak som min flickvän upptäckte var att om man surfade in på Expressens mobilsajt med Iphone 4 och bokmärkte den, så blev det – på samma sätt som med en app – en direktlänk på ”skrivbordet”. Smart Expressen!

  Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s