Digital marknadsföring · Internetmarknadsföring · LinkedIn · Sociala medier · Sociala nätverk · Twitter · Webbkommunikation · Webbstrategi

Sociala nätverk och ditt personliga varumärke

Var någonstans syns du? Har du en Facebook-profil, finns du på LinkedIn, twittrar du? Har du en tanke med vilka sociala nätverk, kanaler och tjänster du använder och vad du kommunicerar ut? Försöker du kanske finnas överallt prata om allt? Stärker din sociala närvaro ditt personliga varumärke?

Sociala nätverk

Jag har fokuserat min sociala närvaro på webben ur ett professionellt perspektiv. Först ut i mitt sociala nätverkande var karriärnätverket Shortcut – 1999. Det var rätt bra för den tiden: diskussionsforum, jobbsök och artiklar med karriärtips och -råd. Fanns lite smått och gott som jag tyckte var matnyttigt.

När LinkedIn kom ett par år senare så kändes det som en självklarhet att även finnas med där. Enkelt sätt att samla alla jobbkontakter och visa upp vad man kan och har gjort i form av ett online-cv som är tillgängligt för alla (och sökbart via Google om man valt att göra det publikt). Att det dessutom är smidigt för andra att lämna referenser och vitsord är ett stort plus. Jag har utvidgat mitt kontaktnät väsentligt tack vare LinkedIn. Dessutom har det trillat in både jobb- och uppdragsförslag…

Facebook har aldrig känts aktuellt för mig. Jag har aldrig haft ett behov av att synas privat i sociala nätverk. Det är professionellt och karriärsmässigt som jag ser de sociala nätverken som ett självklart val.

Blogg och Twitter

Jag gjorde ett par försök att privatblogga, men det blev inte så mycket av det. När jag däremot startade Per Vikström @ Internet kändes det genast roligare och mer intressant. Nu skriver jag om sånt jag stöter på i mitt yrkesliv, eller sånt som har koppling till det jag jobbar med och som jag tror kan vara av intresse för mina läsare.

När jag började med Twitter var utgångspunkten också rent professionellt. När jag insåg att jag kunde kombinera bloggandet med att marknadsföra mina inlägg via Twitter och dessutom kunde följa olika intressanta personer för att ta del av deras tankar, idéer och tips – då blev även Twitter en självklar kanal för mitt nätverkande och kommunikation med andra som har liknande intressen som jag själv.

Mitt personliga varumärke

Vad jag vill ha sagt med genomgången ovan är att man – med utgångspunkt från sitt personliga varumärke och hur man ser på det – bör tänka på vad man vill kommunicera ut till omvärlden, hur man vill synas med det man söger och var man vill synas. Är det ditt privata eller professionella jag som ska synas främst? Vill du t ex att dina kollegor och kunder ska se dina festbilder på ”Fejan”?

Vissa påstår att de två ”jagen” egentligen är ett och samma. Jag anser att det professionella jaget ska visa på ens personlighet, men att det inte är detsamma som det privata. De två kan vara samma, men är det inte per automatik. Det är något som du själv bestämmer genom ditt val av ”vad”, ”var” och ”hur”.

Jag vill att mitt personliga varumärke ska vara uppbyggt av det jag beskrivit ovan: min profil på LinkedIn där jag beskriver vad jag kan och vill göra i mitt yrkesliv, mitt skrivande här på bloggen och mina inlägg på Twitter. Mitt varumärkesarbete handlar om min roll som webbprojektledare och webbstrateg.

Hur ska företag synas i sociala nätverk?

Rent principiellt har jag svårt för företag som anser att de ”måste finnas på Facebook”. Som företagare måste man ställa sig samma frågor som man ställer sig som individ:

  • Vad vill vi kommunicera ut?
  • Hur ska vi göra det?
  • Var ska vi synas?
  • …och varför?

Ditt/ert val av nätverk/kanal kan ha olika konsekvenser. En företagsprofil på LinkedIn kräver t ex inte lika mycket jobb som ett Twitter-konto. En satsning på Facebook kan bestå av en enkel företagssida eller en flytt av hela kundsupporten.

Oavsett vilket val du gör – tänk efter före. Vad vill du åstadkomma med det val du gör? Gör inget för att andra gjort något som är kul/häftigt/spännande.

Att skapa ett Twitter-konto som bara uppdateras en gång i kvartalet kommer inte ge någon genomslagskraft, medan ett som uppdateras dagligen och där företaget kommunicerar med följarna kan ha ett stort marknadsvärde. Resultatet blir vad du gör det till.

Vad du än gör – lägg inte ner en massa pengar på en reklam- eller mediakonsult som ”gör en häftig grej på Facebook” om du inte har en strategi och en organisation för att ta det vidare internt. Gör inget som du inte kan ro iland. Börja i liten skala och utveckla det som är lyckosamt.

Tillägg

Jag fick en kommentar via Twitter från @dannydoe som skrev att innehållet även bör styra kanalvalet. Självklart är det så. Jag har stoppat in ett ”vad” i texten ovan som korrigering. Tack Daniel!

7 reaktioner till “Sociala nätverk och ditt personliga varumärke

  1. Bra skrivet och jag håller med. Personligen har jag fördelat det så att FB = privat, LinkedIn = karriären, Bloggen = Mest privat men även jobbrelaterat och Twitter till största delen jobbrelaterat och lära mig mer om olika ämnen samt snabba svar på problem. 🙂

    Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s