Jobb · Sociala medier · Sociala nätverk

Säger din titel vem du är, eller vad du gör?

Då och då springer jag på personer (både på kundsidan och inom konsultbranschen) som har de mest fantasirika titlar. Det finns en hel del ”strateger”, ”experter” mm där åtminstone jag undrar vad de gör.

Om jag träffar en kund presenterar jag mig med namn och titel, dvs ”Per Vikström, projektledare”. Däremot nöjer jag mig inte med detta utan lägger till andra områden som jag arbeter med eller har kunskap inom: webbstrategi, internetmarknadsföring, sociala medier mm. Projektledningen är bara en del av allt det jag kan.

Ibland kan det vara så att det är flera individer med samma titel. T ex innebär inte ”systemutvecklare” på visitkortet att fem olika personer kan samma sak. Det kan avhjälpas med tillägen ”junior” eller ”senior”, eller genom att förtydliga att det rör sig om mer teknik ”systemarkitekt”. Å andra sidan kan det vara svårt för en beställare att veta skillnaden mellan en ”systemutvecklare”, ”systemarkitekt” och en ”informationsarkitekt”.

Varför inte punkta upp områdena man jobbar med istället? Varför är vi så låsta vid (häftiga?) titlar? Varför funkar det inte att kalla sig ”office freak” medan ”internet evengelist” är ok?

Jag har ingen lösning, men en del i mitt personliga varumärkesbyggande (dit titeln på sätt och vis hör) är denna blogg. Här får jag möjlighet att förtydliga vem jag är bortom titeln ”projektledare”.

För mer input kring varumärken, läs gärna Johan Nilssons inlägg ”Varumärket på sociala webben”.

7 reaktioner till “Säger din titel vem du är, eller vad du gör?

  1. Exakt. Inte hjälper det heller att en och samma titel kan tolkas på olika sätt. Om jag säger ”projektledare” till en ekonom, en på ett byggföretag eller någon inom en statlig myndighet kan de få ganska olika bilder av vad de anser att en sådan gör. Att en projektledare leder projekt är ju rätt klart, men det är en enorm skillnad mellan projekt och projekt.

   Gilla

 1. Håller med dig. Vi lever i ett titelsjukt samhälle. Är det kanske tecken på växande mindervärdeskomplex? Det här att göra karriär har fullständigt överskuggat andra aspekter av livet och är, verkar det som, enda måttet på om man har lyckats eller misslyckats. Personligen anser jag att sin kompetens på olika områden går utmärkt att bevisa genom att handla istället för att ständigt använda sig av sina titlar för att hävda sitt kunnande…

  Gilla

  1. Så sant. I vissa fall är det nästan bråk om vem som ska få ha den ”häftigaste” titeln. Det handlar inte om att beskriva vad man gör/kan utan att visa sig ”coolare” än alla andra. Hoppas att den värsta titelhysterin snart ebbat ut och vi går tillbaka till att låta handling och resultat tala för oss. Tack för din kommentar!

   Gilla

 2. Personligen har jag svårt för titlar.
  Jag är auktoriserad redovisningskonsult och webbkontorsspecialist. Heja! Tror du att jag använder det ofta? Auktorisationen är något som understryker att jag kan det jag måste kunna, ett kvitto, men för gemene man så säger det inte så mycket. Tror jag.

  Gilla

  1. Jag tror att tanken med titlar oftast (såklart?) är att tala om för någon vad man gör, men ibland är de för tekniska, komplexa eller bara allmänt konstiga så att de istället skapar förvirring. Inte har det blivit bättre av allt mixande mellan svenska, engelska och svengelska heller…

   Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s