Digital marknadsföring · Internetmarknadsföring · Sociala medier · Sociala nätverk · Webbkommunikation · Webbstrategi

Sociala medier – hur tänker företagen egentligen?

Jag läser artikeln ”Fyra steg till att nå ut i sociala medier” på IDG.se och blir lite förvånad – behövs det fortfarande påpekanden som:

För att förstå och använda dig av de sociala arenorna måste du själv vara en del av dem, inte bara då och då, utan hela tiden.

Borde det inte – idag – vara rätt självklart att det inte går att bara skapa ett Facebook-konto och sen hoppas på det bästa? Hur tänker företag som t ex SJ som bara har sitt Twitter-konto bemannat under kontorstid? Tågen går ju inte bara mellan 9 och 16.

SJ är inte enda exemplet där en traditionell organisation möter en ny kommunikationskanal som är aktiv dygnet runt. Inte heller artikeln ovan nämner något om att en satsning på sociala medier kan kräva en organisatorisk omstrukturering – om man inte tolkar in det i citatet ”inte bara då och då, utan hela tiden”.

Väldigt ofta uppfattar jag tips och råd från ”experter” (undviker helst det ordet – därav citattecknet) som lite för basic. De kanske fungerar för småföretag eller egenföretagare, men är inte anpassade till en större organisation.  Ta t ex detta uttalande från en annan IDG-artikel – ”Så sökoptimerar du i sociala medier”.

Att ha en tydlig samtalsstrategi i sociala medier är viktigt, enligt Anton Johansson. Det gäller bland annat att veta hur du skapar värde för den du möter online och hur du bemöter frågor, kommentarer, kritik eller beröm. Det räcker inte att bara vara där.

Jag håller helt med Anton, men om vi fortsätter med SJ som exempel finns det säkert frågor som gäller:

 1. vilken avdelning som ska ha huvudansvaret
 2. vem som ska/får ta beslut
 3. fackliga regler kring arbetade timmar, flex, ob osv

Trots att t ex Antons råd ovan stämmer och är korrekt så krävs det lite mer analys i mina ögon. Personligen satt jag i drygt ett år och försökte driva igenom en digital strategi på ett stort industriföretag och vet hur tungrott och svårarbetat det kan vara. Det är där utmaningen ligger – hur jobba för att få med management. De som själva är aktiva inom sociala medier på företagen med är inte de som behöver hjälpen – det är ledningen.

Vem blir först med att lyckas förklara sociala medier för ledningsgruppen och övertyga den om vilka fördelarna är med de olika alternativen?

Eventuellt har min kloka fd kollega Therese Reuterswärd träffat rätt i och med detta inlägg – Framtidsspaning – Sociala Medier för stora företag – men vi får väl se vad som händer 2011…

8 reaktioner till “Sociala medier – hur tänker företagen egentligen?

 1. Men är det fortfarande så underförstått att ledningen inte fattar nånting, inte är aktiv i social media, är svårtövertygad? Jag tycker det här är något som förbättras så gott som dagligen, men jag har kanske haft tur och bara stött på beslutsfattare med lite öppnade sinne. 🙂

  Gilla

  1. Du kanske delvis haft tur, men din fråga är helt rätt. Det blir bättre och bättre, men fortfarande är det för många som tror att ett Twitter-konto och en designad Facebook-sida innebär att man är aktiv i sociala medier. Du får gärna återkomma med bra exempel på företag som lyckats. Helst inom olika branscher.

   Jag vet att t ex Electrolux (med hjälp av Therese) tagit stora kliv framåt och att många företag som jobbar direkt mot konsument har blivit bättre och bättre, men hur ser det ut generellt?

   Förhoppningsvis har jag fel i mina funderingar och tolkningar- dvs det finns fler lyckade exempel är motsatsen. Ingen skulle vara gladare än jag i så fall. 🙂

   Gilla

 2. Håller med.
  ”Väldigt ofta uppfattar jag tips och råd från ”experter” (undviker helst det ordet – därav citattecknet) som lite för basic.” Det där känner jag igen. Det är ofta svårt att hitta råd som ligger på en nivå mellan nybörjarens och exptertens. Allt för ofta är råden väldigt basic (undervärderar skribenterna sina läsare?) och sedan är glappet stort till nästa nivå, expertnivån. Borde inte vara så svårt att åtgärda, Internetworld kan gärna börja.

  Gilla

  1. Skönt att inte jag är den ende med den erfarenheten. Jag tror att anledningen till att det ofta är mer ”basic” råd i media är att det är lättare att komma med råd på den nivån än när det är gäller mer komplexa situationer.

   Till viss del kan jag förstå att Internetworld väljer att förenkla verkligheten eftersom de – i mina ögon – är mer fokuserade på konsumenter (och B2C) än företag. Jag vet inte om IDG-nätverket har någon bra kanal för affärsutveckling inom webb. Tar gärna emot input kring det området. 🙂

   Gilla

   1. Det är väl det som egentligen är det stora problemet med magasinformatet. Att det helt enkelt inte får plats för den fördjupning ett sådant ämne kräver. Jag tror nog att det ”experterna” vet lite mer än vad som ryms i topp-5 lista. Ja, det får man hoppas i alla fall.

    Det ska dock tilläggas att råden fortfarande måste anses som relevanta med tanke på just hur många tomma Facebooksidor som finns.

    Vidare är det väl sällan så att det läggs speciellt mycket fokus hur ett företag ska organiseras kring den här helt nya arbetsuppgiften. För organisationen är en otroligt viktig variabel som styr vilka möjligheter företaget har att lyckas. Och det gäller inte bara sociala medier utan all kommunikation som ska skapas på företag som t ex uppdatering av företagshemsidan, nyhetsbrev, pressreleaser för att nämna några exempel.

    Gilla

   2. Tror du har rätt och dessutom kan det nog vara så att väldigt många läsare av Internetworld mer vill ha en enkel översikt och inte en djup analys. Självklart är råden relevanta och jag är glad för att det dyker upp sammanställningar och ”Så-här-gör-du”-listor, men jag skulle gärna vilja att detta åtminstone kompletteras med bra exempel.

    Det jag efterfrågar angående företagens organisation och ledningsarbete är inte riktlinjer om hur organisationen ska se ut utan påpekandet att den berörs. Att de nya kommunikationskanalerna kan kräva förändringar. Sen är det upp till företagen att hantera detta, men det bör åtminstone föras upp till ytan som en punkt att komma ihåg.

    Gilla

 3. Jag håller med till viss del samtidigt som jag tror att förenklingar och självklarigheter ofta behövs.

  För att kunna driva igenom nya projekt och skapa nya tjänster som sociala medier kan ge upphov till tror jag att man behöver visa på vinsten (i siffror). Problemet med det är att vinsten inte alltid är lätt att mäta och i en föränderlig värld med olika sociala medier (de må klumpas ihop men de skiljer sig åt) är det svårt att skapa mätinstrument för nyttan. Dessutom kan man ha olika avsikter med användningen av sociala medier vilket ytterligare försvårar.

  Gilla

  1. Självklart behövs det förenklingar, vilket jag redan tidigare kommenterat. Listor och sammanfattningar kan säkert hjälpa många, men för oss som vill gå djupare finns det inte så mycket…

   Siffror är ju tyvärr (?) det som krävs för att helt landa nya idéer hos ledningen. Som du även skriver är det dock extremt svårt att mäta. Frågan är om det krävs siffror som i ”vinst”, ”intäkter” och ”försäljning”. Det kan räcka med mått på t ex spridning eller (det luddiga) impact. Huvudsaken är att det är ett mätbart mål som ledningen kan ta till sig.

   Mål, syfte och avsikt med aktiviteter inom sociala medier/sociala nätverk bör givetvis sättas på ledningsnivå. Är min åsikt.

   Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s