Beställare · Blogga · Konsulter · Media · Sociala medier · Sociala nätverk · Twitter · Webbstrategi

Omvärldsbevakning – har du koll på de digitala kanalerna?

Oavsett vilken roll du har – på leverantörssidan eller beställarsidan – är det viktigt att hålla sig ajour med det som händer inom de digitala kanalerna: trender inom webbdesign, publiceringssystem (CMS), marknadsföring, sociala nätverk, mm, mm.

Jag har alltid varit nog med att försöka ha koll på nya impulser, influenser och idéer. Min kollega Magnus har en träffande beskrivning på Twitter – ”Gör inte mer än Tänker – Äter – Sover – Skiter webb”. Jag är inte riktigt lika hardcore i min syn på webben…

För mig har Twitter varit en bra hjälp. Genom att följa duktigt branschfolk får jag snabb input på sånt som sker. Traditionella mediasajter, bloggar och olika diskussionsforum är också bra informationskällor. Vilka källor just du ska följa är upp till behov och intressen.

Skaffa dig en bra länklista. Börja t ex med de bl0ggar jag listar under ”Matnyttigt online”.

Trots att det kanske inte är så ”web 2.0” så är t ex föreläsningar och seminarier bra källa till input. Om inte annat för att det ger dig en möjlighet att träffa likasinnade och höra hur de ser på det som diskuteras. Tänk dock på att inte bara stå bredvid och lyssna – du måste även kunna dela med dig av dina erfarenheter och tankar. Tankeutbyte är ordet.

Leverantörer vs beställare

Som jag var inne på tidigare är det viktigt för båda ”parter” med omvärldsbevakning. För beställaren är det viktigt att ha en viss kännedom om vilka möjligheterna är och vad som är görbart när det gäller design, utveckling, marknadsföring, annonsering, sociala nätverk, eller vad det nu är du vill ge dig in på. Ju bättre koll du har när du ska köpa in en produkt eller tjänst, desto större chans att du korrekt lyckas förklara exakt vad det är du vill ha. En fördel både för dig och leverantören.

Om du (som jag) jobbar som leverantör är det en fördel om du lyckas ligga snäppet före beställaren. Dessutom är det ju en fördel om du lyckas hålla dig framför konkurrenterna. Helst ska du inte bara känna till utan även, så snart som möjligt, behärska nyheterna du fångar upp. Kanske inte nödvändigt att just du lär dig det nya – en projektledare behöver ju t ex inte kunna programmering – utan att kunskapen tas tillvara och den som är mest lämpad på företaget tar tag i det. I mitt fall en sån som Magnus som jag berättade om ovan.

Oavsett hur länge du varit i branchen är det alltid, alltid, alltid viktigt med omvärldsbevakning.

Alla trender är inte bra trender

Ett varningens finger – bara för att det dyker upp häftiga, roliga, snygga eller spännande saker så är det inte säkert att det är något för dig. Utgå alltid från den digitala strategi du tagit fram. Gör inte misstaget att hoppa på något för att ”alla andra har det”. Gör inget som inte stödjer dina affärsmål.

Från konsultens håll innebär detta att inte sälja in något som 1) Kunden inte förstår, men blir impad av, 2) Inte stödjer de mål som finns uppsatta för de digitala kanalerna. Lyssna på kunden och ge dem något som hjälper dem att lyckas.

Lyssna och lär!

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s