Beställare · Konsulter · Web management

Relation mellan kund och leverantör – hur har du/ni det?

Oavsett om du sitter som konsult och arbetar med en eller flera kunder, eller om du är beställare och jobbar med en eller flera leverantörer har du säkert mött dem. Individer som du antingen inte alls går ihop med, eller de som du klickar med direkt. Varför är det så?

Jag har oftast haft bra relationer med mina leverantörer. Under åren som webbansvarig/webbprojektledare på olika företag hade jag förståelse för vad som var möjligt eller inte möjligt i de system som vi använde. Tror att jag nog var en rätt bra beställare i konsulternas ögon. Jag var mån om att lyssna på deras rekommendationer och om det fanns sätt att göra saker och ting snabbare och/eller billigare. Om det var så att det jag ville genomföra inte var den mest lämpade lösningen så lyssnade jag på vad konsulterna – i egenskap av proffs – hade att säga. Ett givande och tagande av input från båda håll.

Som konsult är det nu jag som är ”webbproffset”. Vissa kunder drar nytta av detta och vill gärna diskutera strategi, affärsutvecklande åtgärder och kommunikation. Andra ser oss mer som en fabrik och skickar lista på lista med saker de vill ha. Egentligen varken kul eller särskilt lyckosamt om man ser till ”the big picture”. Vi får ingen möjlighet att ta ett steg tillbaka för att få en bättre bild av situationen, utan tvingas in i ett fixande och trixande som kan resultera i en ansträngd relation – kunden undrar varför vi inte producerar tillräckligt snabbt (och billigt) och vi ser en aldrig sinande ström av ändringar och tillägg… Kontentan av det hela blir att både vi och kunden fastnar i en process där det diskuteras funktioner istället för syfte och resultat med webbplatsen.

I mina ögon finns det ingen anledning att använda en konsult/leverantör som ”fabrik”. Varför inte dra fördel av den kunskap som finns? Ta tillvara allt som din leverantör kan hjälpa dig med. Undvik att fastna i listandet och tänk mer på vad ni ska åstadkomma med webbplatsen. Det är det som är viktigast. Inte att flytta knapp x eller lägga till property y…

En reaktion till “Relation mellan kund och leverantör – hur har du/ni det?

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s