Content Management System (CMS) · Digital marknadsföring · Internetmarknadsföring · Sökmotorer · SEO

SEO-analys av din webbplats?

Har du koll på hur du ligger till hos sökmotorerna? Vet du vad du ska titta efter för att veta hur du ska ligga bättre till?

Jag har tagit fram en ganska simpel mall för SEO-analys av våra kundsajter. Den tar upp det som är viktigast inom SEO. Dels punkter som gäller programmering och design, dels innehållspunkter. Programmeringspunkterna och designbitarna är sånt som du kanske inte själv kan göra något åt, men du kan göra väldigt mycket själv vad gäller innehållet.

Programmera och designa för god SEO

Utan att gå in alltför mycket på tekniska detaljer – de kan du läsa om på Google Webmaster Central – så finns det en del basgrejer att tänka på:

  • <meta>-taggar: Google har en sammanfattning om meta-taggar som är värd att läsa. <meta name=”description”…> tolkar Google som en sammanfattning av sidans innehåll (sk ”snippet”). Det är med andra ord viktigt att kort och koncist sammanfatta innehållet på sidan. Varje sida ska ha en unik <description>.
  • <title>: Ha ett unikt namn på varje sida.
  • <h1>, <h2> osv: Använd rubriktaggar i fallande ordning. Huvudrubriken ska vara <h1>, underrubrikerna <h2>, <h3> osv.
  • Sajtkarta: en xml-variant för sökmotorerna och en html-variant för dina besökare
  • Alt-/title-taggar: Namnge bilder och länkar så att både besökarna och sökmotorerna hittar rätt
  • Inte för många navigationsnivåer – max fyra. Lägg sånt som är viktigt högt upp. Länka djupt från startsidan för att leda dina besökare rätt.
  • Länktexter: Undvik länktexter i stil med ”Läs mer” eller ”Fortsätt”. Använd. Aldrig. Sånt. Punkt. Både besökare och sökmotorer vill ha tydliga länktexter. Korta och beskrivande som gör det enkelt att förstå var man som besökare hamnar om man följer länken. Något som jag ofta måste slåss om med våra ADs…

Webbcopy/innehåll

Att man pratar om att ”content is king” är inte en slump. Innehållet tillsammans med inlänkningar (”links are God”) är viktigast i SEO-sammanhang.

Texten ska vara lättläst och välskriven. Det är viktigt att innehållet skapas med läsarna för ögonen och inte sökmotorerna. Fokusera på ämnet och dela upp innehållet på sidan så att det tydligt framgår vilka (om det är flera) ämnen som presenteras, genom användande av underrubriker som beskriver innehållet i respektive ämne/avsnitt. Allt följa dessa riktlinjer förenklar för läsarna att uppfatta budskapet.

Använd ord och fraser som är viktiga ur ett marknadsförings- och optimeringsperspektiv och sådant som kunderna/besökarna söker efter – tänk nyckelord. Google har tidigare fokuserat mest på inlänkningar, men har nu sagt sig öka fokuset på innehållet på webbsidorna. Använd olika böjningar av nyckelordet/nyckelorden på sidan för att ytterligare öka effekten. Upprepa nyckelorden flera gånger i löptexten på varje sida (på ett naturligt och inte konstlat sätt) för att öka rankingen. Glöm dock inte att du skriver för läsaren, inte sökmotorn…

Även mängden innehåll är viktigt. Gärna fler än 500 ord/sida, men uppdelat med mellanrubriker och enskilda stycken med nyckelorden markerade med fetstil.

Det är viktigt att sajten uppdateras ofta med tillägg av ny text och nya sidor. Framför allt med tanke på Googles realtidssök. Nya sidor, inlägg, kommentarer etc kan dyka upp i resultatlistan inom en timme om man har tur (otur?).

Så – vad väntar du på? Börja analysera och uppdatera!

6 reaktioner till “SEO-analys av din webbplats?

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s