Beställare · Projektledning · Webbutveckling

En beställare och flera leverantörer – hur går det ihop?

Jag har skrivit en del om det där med leverantör och beställare tidigare och om hur det är att vara flera leverantörer i ett och samma projekt. Det som jag berörde i inlägget gällande flera leverantörer gällde den gången en designleverantör. Nu är vi lite i samma sits igen, men i ett helt annat typ av projekt och en helt annan typ av leverantör.

Situationen är något annorlunda nu jämfört med i april, men ursprungsfrågan är densamma – varför är det så svårt att vara flera leverantörer i samma projekt? Förra gången var det vi som stod för den tekniska implementationen, denna gång är den andre leverantören på en ännu mer teknisk nivå. I båda fallen rör det sig om en beställare som mer eller mindre tvingas välja sida när saker och ting inte blir helt rätt, men måste det vara så?

Jag tror att en lösning för beställaren är att på ett tidigt stadium noga definiera vilken leverantör som står för vad – och sen regelbundet följa upp detta. Vi har märkt att möten ansikte mot ansikte har visat sig mer effektivt än telefonsamtal och mail. Om alla parter är med vet alla vad de andra vet. Dessutom är det viktigt att inte lita på att leverantörerna själva löser problem som dyker upp. Det borde självklart vara så, men om det är två företag med helt olika specialiteter (t ex design vs. systemimplementationer) så kan det vara ett ganska stort avstånd mellan dem.

Vad jag vill ha sagt är att ju fler leverantörer/konsulter som är inblandade, desto högre krav ställs det på beställarens projektledare. Om möjligt kan det vara lämpligt att ha en huvudleverantör och underleverantörer till denne, men det måste kommuniceras ut så att alla inblandade i projektet är väl medvetna om upplägget. Både internt inom beställarorganisationen och alla leverantörer.

Bli nu inte avskräckt. Det kommer alltid finnas tillfällen när du behöver en expert inom ett visst område som din ”vanliga” leverantör inte känner till. Då kan det vara läge att ta in en underleverantör. Varför inte t ex rådfråga huvudleverantören om de har några kontakter eller referenser?

Trevlig midsommar!!

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s