Google · SEO · Sociala medier · Sociala nätverk

Om ”experter” och att synas på Google genom lyckad SEO

Jag tänkte försöka baka ihop två lite skilda områden i ett och samma inlägg. Dels det i mitt tycke överanvändandet av olika ”expert”-titlar, dels ett lyckat exempel om god synbarhet på Google.

Vad krävs för att bli ”expert”?

Historiskt sett var en expert någon med lång erfarenhet inom ett visst område. En person som ofta var lite äldre än sina kollegor och som jobbat/forskat längre än de hade gjort. Jag ser en 55-60 åring framför mig. Han/hon har jobbat i 30 år och kan allt som är värt att veta på sina fem fingrar.

Idag är det annorlunda. Jag tycker att jag springer på ”experter”, ”evangelister” och ”specialister” i tid och otid. Oftast är det individer som jobbar med webb och sociala medier. Inte sällan är de runt 30. Ibland yngre. Ibland äldre. De som räknas som mest ”seniora” har varit med i 10-12 år. Om man tittar närmare på just sociala medier räcker det med endast några års erfarenhet för att bli ”expert”.

Nu inser ju även jag att dagens utveckling inom webb/sociala medier är ofantligt mycket snabbare än tidigare, men samtidigt tror jag att det är en generationsfråga. För många är det självklart att – om man anser sig vara duktig på det man gör – kalla sig expert.

På Internetworlds blogg Digitala affärer skrev Lisa Bjerre ett intressant inlägg med följande slutkläm:

Internetexperten är död – men snart är alla en internetexpert.

Det är ju lite det som är grejen med dagens snabba utveckling: om du är expert ena dagen, men missar en ny trend som någon annan snappar upp – då är du ju inte expert längre, eller?

Jag har i vissa möten med kunder både blivit kallad ”expert” och blivit presenterad som ”expert” inom vissa områden, men har väldigt svårt att själv sätta den titeln på mig. ”Senior” funkar, men ”expert”… Njae, det finns alltid någon som är snäppet vassare. Hellre hålla en lite lägre profil än att gå ut med ”Per Vikström är expert inom webb och sociala medier”. Inte min kopp té riktigt…

Lyckat exempel angående att synas på Google

Vilket exempel kan vara bättre att ta än denna blogg? Skämt åsido, jag blev positivt överraskad när jag testade två sökfraser som någon använt för att komma hit idag: ”hur väljer man cms” och ”för att ett webbprojekt ska bli lyckat”. Båda fraserna resulterade i förstaplaceringar:

Google: "hur väljer man cms"
Google: "hur väljer man cms"
Google: "för att ett webbprojekt ska bli lyckat"
Google: "för att ett webbprojekt ska bli lyckat"

Jag tror att anledningen till detta är det jag tog upp i måndagens inlägg. Sedan starten har jag jobbat medvetet med vissa nyckelord och vissa ämnesområden. Genom att fokusera på dessa och kontinuerligt lägga in nya inlägg har jag sakta med säkert ökat rankingen på bloggen. Genom rankingen ligger jag även bra till på t ex sökfrasen ”marknadsföring positionering”, som egentligen inte tillhör mitt huvudområde, men som ändå hamnar högt upp hos Google.

Slutsats?

Ja, kanske kan göra mig förtjänt av att åtminstone själv klappa mig på axeln och säga: ”Per, du är en expert inom webb och SEO osv…”. Trots att jag aldrig skulle använda det i officiella sammanhang så kan jag åtminstone se på mig själv som en sån, om än med en stor portion ödmjukhet. En topp-placering på Google idag kan ju lika gärna vara en femteplats imorgon…

En reaktion till “Om ”experter” och att synas på Google genom lyckad SEO

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s