Digital marknadsföring · Internetmarknadsföring · Sökmotorer · SEO

Att synas på Google – hur svårt är det med SEO?

Jag fick en förfrågan från en kund angående förbättrad sökmotoroptimering (SEO) av deras webbplatser. Kunden har ett antal webbplatser byggda på en webbplattform med ett antal år på nacken. Jag har tidigare reflekterat över att de inte syns så mycket på Google och efter en genomgång av statistiken i Google Analytics insåg jag att de borde ha mycket mer trafik än de har.

Till en början började jag med att validera koden på sajterna. Resultatet var långt ifrån godkänt, men inte lika illa som ”värstingarna”. En sajt med mycket valideringsfel kodmässigt kan ju självklart ha en hel del problem med optimeringen också, trots att det inte går att sätta ett likhetstecken däremellan. I vilket fall som helst – det finns en del att göra. Ett projekt som vi nog drar igång efter semestern…

För att lyckas väl med sökmotoroptimering (SEO) finns det ett antal saker man bör tänka på – här kommer ett par basic-punkter:

  1. Använd h1, h2, h3, title, meta-taggar mm för att förenkla för sökmotorerna – rätt kodad sajt är A och O
  2. Se till att du använder ett CMS som ger dig URL:er av typen http://www.minwebb.se/undersida/sida1.html istället för http://www.minwebb.se/?page=145 – det ger bättre resultat sökmotormässigt
  3. Tänk på hur du skriver – använd de ord som du vill bli hittad på. Skriv inte för krångligt och undvik synonymer till dina sökord
  4. Uppdatera ofta – det är lätt att säga, svårare att göra, men om du inte är aktiv kommer du tappa i ranking

Hur har jag då själv lyckats? Jo, jag tycker nog att jag klarat mig riktigt bra. Med tanke på de sökord som jag ser leder hit till bloggen så har jag lyckats väldigt bra. Varför? En bidragande orsak är säkerligen att jag blivit bättre på att använda nyckelord i rubrikerna som sen återkommer i texten. En annan viktig sak är att jag jobbar mycket med kategorier: SEO, Sökmotorer, Webbmarknadsföring osv. Då får jag snygga URL:er som är sökbara. Dessutom ser jag till att försöka uppdatera bloggen en gång i veckan (trots att det ibland kan gå uppåt tio dagar mellan tillfällena ibland). Som en liten parentes kan jag ju tillägga att jag även valde detta WordPress-tema då det skulle vara extra sökmotorvänligt. Hur pass väl det stämmer överlåter jag till andra att avgöra. Hittills verkar det fungera bra i alla fall.

Om du har frågor eller funderingar kring detta får du gärna kommentera nedan eller höra av dig till mig.

En reaktion till “Att synas på Google – hur svårt är det med SEO?

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s