Digital marknadsföring · Internetmarknadsföring · Sociala medier · Sociala nätverk · Web management · Webbkommunikation · Webbstrategi

Marknadsföring på webben 2010 – same, same, but different?

Idag talar alla (eller i alla fall många) om de nya vägarna för marknadsföring på webben. Jag ser nästan samma hysteri kring web 2.0, sociala medier, Facebook, Twitter osv som det var kring hemsidor i slutet på 90-talet:

Alla andra har. Vi måste också ha!

Frågan jag tycker man bör ställa sig kring all typ av marknadsföring och kommunikation på webben är – ”vilket resultat är jag ute efter?”. Precis som att många hade svårt att förklara varför det var så otroligt viktigt att ha en hemsida på 90-talet (detta var innan man pratade om webbplatser), lika svårt är det för vissa att förklara varför det är så viktigt att t ex ha en egen Twitter-kanal.

Det som starkt skiljer dagens marknadsföringstrender från läget 10-15 år sedan är att t ex ett företags Facebook-sida kan locka folk att skicka frågor, kommentera, klaga, spamma, komma med förslag, mm som måste tas om hand på ett eller annat sätt. Om du har tur (?) kan du få in väldigt mycket input. Men har du en organisation att hantera detta? Har du individer som tar upp alla bra idéer, svarar på kommentarer och önskemål, besvarar klagomål och skäll?

Marknadsföring och kommunikation på webben idag är så mycket mer än att bara trumpeta ut sitt budskap. Idag måste du tänka extra noga på hur du kommunicerar på din webbplats. Inte för mycket blaj som kunden/besökaren kan se igenom. Oavsett om det handlar om en e-handelssajt eller en enkel företagswebb är det raka puckar som gäller. Om besökaren/kunden inte hittar vad de är ute efter går de vidare till andra.

Sociala medier betecknar aktiviteter som kombinerar teknologi, social interaktion och användargenererat innehåll.

Detta är den definition av sociala medier som finns på Wikipedia. Läs definitionen en gång. Och en gång till. Sociala medier är så mycket mer än företagsbloggar, Twitter-kanaler och Facebook-sidor.

Tänk på konsumentsajter som Cint, Prisjakt m fl. Du måste ha koll på och agera/reagera om det dyker upp information, kommentarer eller klagomål som behöver bemötas. Egentligen bör du fokusera mest på denna typ av användar-/konsumentgenererat innehåll. Inte Facebook och Twitter. Om det nu inte är så att ditt företag gör som t ex SJ eller Com Hem och låter kundsupporten kommunicera via Twitter. Det är nåt annat än att lägga ut en och annan tweet i stil med  ”nu har vi en nyhet på webbplatsen”…

Sammanfattning

Tänk efter:

  • Vad vill jag säga och var?
  • Vad vill jag åstadkomma genom det jag säger?
  • Vad kan jag åstadkomma med den organisation/de resurser jag har?

Ju tydligare mål/målsättningar, desto lättare att följa upp. Bli inte förblindad av vad ”sociala-media-experter” och ”webbmarknadsföringsproffs” säger, utan utgå från dina behov. Inte vad som är ”inne”, ”hett” eller ett ”måste”. Våga dessutom ta fighten om det blossar upp debatter i bloggosfären.

Kommer du förresten ihåg stormen kring Apoliva? Rubriker som ”Hon skrämmer slag på tittarna” (Expressen, 5 augusti 2009) präglade media. Apoteket löste det genom att engagera de som sagt sig bli skrämda av reklamfilmen.

Där har vi ett lysande exempel på hur man genom att vara lyhörd kan vända något negativt till något positivt och gå stärkt ur det hela. Smart Apoteket!

En reaktion till “Marknadsföring på webben 2010 – same, same, but different?

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s