Digital marknadsföring · Google · Internetmarknadsföring · SEO · Webbkommunikation

Tänker du på SEO när du jobbar med webben?

Jag har funderat på hur webbansvariga jobbar med SEO. För mig är det självklart att tänka på t ex alt-taggar och att ha bra rubriker på en sida. Tyvärr är det inte alltid så bland mina kunder. Nu senast är det en kund som byggt upp en kampanjwebb som baseras nästan helt på bilder. Det behöver ju inte vara fel om t ex alt-texter används, men om rubrikerna består av bilder och inte är h1-taggar osv så försvårar man för sökmotorerna att veta vad som är vad på sidan.

Än en gång så får jag känslan av att design är det som premieras och som anses viktigast. Det ska vara snyggt och häftigt. Se bra ut. Men hur ser det ut för Google? En av sajterna som lanserades i tisdags har ett namn som borde ha indexerats av Google. När jag sökt på sånt som är unikt för just den sajten (och som står i texten på bilderna) så dyker inga resultat upp. Ingenstans finns namnet angett i alt-texterna. Texten som står i bilden stämmer inte med alt-texten…

Ganska ofta får jag, som Fredrik Wackå tog upp i ett inlägg, frågan om funktioner för SEO. När jag ber om ett förtydligande om vad kunden menar brukar det handla om fält där webbansvarig kan fylla i t ex sökord. Trots att det är 2010 och SEO och webbkommunikation inte är något nytt längre saknar många som jobbar med webben grundläggande kunskaper kring hur Google indexerar (och fungerar).

Det finns ett antal guider kring hur man skriver för webben och hur man får sin webbplats att synas på Google. Varför inte ta del av all den kunskap som bara ligger en Google-sökning bort?

När jag jobbat som webbansvarig har omvärldsbevakning varit en naturlig del av arbetet: omvärldsbevakning gällande hur pass väl sökmotoroptimerad webbplatsen är i förhållande till konkurrenter/andra webbar inom samma område; omvärldsbevakning gällande andra webbplatsers informationsstruktur osv.

Webbansvariga, webbredaktörer m fl – ni kommer göra ett ännu bättre jobb om ni är nyfikna och lär er mer om SEO. Trots sociala medier med Facebook, Twitter osv verkar vara mer ”inne” spelar det ingen roll vad ni gör på er webb om inte sökmotorerna (och besökarna) kan hitta er…

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s