Beställare · Content Management System (CMS) · EPiServer · Konsulter · Projektledning · Webbutveckling

En lyckad lansering – finns det ett säkert sätt att lyckas?

I förra veckan fick jag äntligen till lanseringen av ett projekt som vi slitit med rätt länge: digitala kataloger för Bonnierförlagen. Jag har skrivit om detta tidigare. Dels vad gäller förseningen av lanseringen, dels vad gäller samarbetet med designpartnern.

Egentligen började projektet som ett ganska simpelt uppdrag: vi planerade 40-60 timmars utveckling. Det handlade om två-tre sidmallar i EPiServer – inga konstigheter –  dock med ganska avancerade kopplingar till kundens affärssystem. Kunden hade skrivit ihop en ganska omfattande kravspec och vi körde igång med utvecklingen. Så långt allt väl…

Om vi pausar där och tar ett steg tillbaka. Tillbaka till huvudfrågan – finns det ett säkert sätt att få till en lyckad lansering?

Det finns ett antal punkter som är viktiga att enas kring – beställare/leverantör – när det gäller webbprojekt (eller projekt i allmänhet):

 • En tidsplan – datum x ska projektet vara klart/presenterat/lanserat
 • En uppdragsbeskrivning/kravspec – ”detta ska göras”
 • Om andra projekt berörs – prioritering jmf med dessa
 • Resursbehov – vilka krävs i projektteamet för åstadkomma det som efterfrågas och få projektet klart i tid?

Vi som konsulter måste dels säkerställa punkterna ovan med kunden, dels säkerställa dem internt. Oftast sitter det inte systemutvecklare och väntar på uppdrag utan är fullt sysselsatta (åtminstone hos oss på Limetta), vilket innebär att det krävs lite extra planering om det dyker upp ett mindre ”specialprojekt” som detta.

Tillbaka till projektet då. 40-60 timmar för en systemutvecklare lyckades vi få loss. Ett annat projekt skulle bli lite lidande, men med en omflyttning av resurser lyckades vi lösa det rätt bra. Med den första kravspecen i handen hade utvecklarna kommit 15-20 timmar in i projektet när det hände: uppdaterad kravspec med ändringar. Okej, ett par ändringar får man ju räkna med. Tyvärr räckte det inte med dessa, utan det kom fler. Och fler.

Från början var lanseringen tänkt till början av april, efter påsken. Med alla ändringar blev det nu i början av maj istället. Vad hade vi då kunnat göra annorlunda för att lyckas bättre?

Ett fel som jag tror vi gjorde var att ta för lätt på uppdraget som sådant. Såhär i efterhand blev det tre gånger så många timmar som vår maxuppskattning. Inte för att kunden klagar eftersom de fått (nästan) exakt vad de ville ha i och med alla ändringsomgångar (vissa ändringar på slutet var vi tvungna att stoppa).

Det som lidit mest är helt klart vår resursplanering och med det – vissa andra projekt. Varför? Jo, tidsplanen sprack helt och kravspecen ändrades fyra-fem gånger. Prioriteringen på detta projekt var hög så vi tog resurser från andra projekt.

Förmodligen skulle vi varit tuffare när det gällde alla ändringar. Istället för att nyutveckla, ändra, justera, nyutveckla, ändra osv borde vi pausat projektet för att tvinga kunden att bestämma sig. Egentligen skulle vi nog sagt nej från början eftersom tidsplanen var så knapp, men vad gör man när en bra kund behöver snabb hjälp?

Jag har i och med detta projekt lärt mig en läxa:

 • Låt inte kunden ”lura” dig att det är ett lätt och enkelt projekt innan du vet vad som ska åstadkommas
 • Kolla upp det som ska göras och se om det är möjligt – och hur lång tid det tar – innan du tar dig an uppdraget (kopplingen till affärssystemet…)

Man lär så länge man lever! 🙂

5 reaktioner till “En lyckad lansering – finns det ett säkert sätt att lyckas?

 1. Grattis till lanseringen!

  Jag förstår att det här är en knepig situation. Å ena sidan vill konsulten hålla dead-line, inte bara på grund av resursbrist men också för att det är en del av vad som gör projektet ett frmagångsrikt projekt. Å andra sidan vill konsulten göra kunden så nöjd som möjligt och slutresultatet så bra som möjligt. Det är ju också en del av vad som gör projektet till ett framgångsrikt projekt. Så hur prioriterar projektledaren vid eventuall obalans?

  Jag kom att tänka på agila metoder. Kan inte de minimera sådana problem? De kräver kanske längre tidsplaner, men å andra sidan jobbar man då med delmoment som var och en är lanserbar. Om jag har förstått det rätt är agila metoder väldigt flexibla. Kan det vara något?

  Gilla

  1. Agila metoder fungerar om alla inblandade parter förstår vad det innebär och följer ”reglerna”. I detta fall har vår beställare en organisation i ryggen som kan komma med snabba puckar och ändringar som påverkar projektet utanför hans (beställarens) kontroll.

   Jag tror tyvärr inte att det handlar om projektmetoder i detta fall, utan om en tydlligare kommunikation mot kund. Vi måste sätta krav på vad kunden levererar till oss på samma sätt som de sätter krav på oss och vad vi leverar. Trots att det låter enkelt kan det vara svårt. Framför allt om det är en kund man arbetat med väldigt länge…

   Gilla

 2. Jag förstår att det måste vara väldigt svårt att säga nej till en kund man jobbat mycket med tidigare. Det blir så känsligt. På något sätt så förväntar sig kunden att allt ska gå till precis som vanligt…

  Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s