Beställare · Content Management System (CMS) · EPiServer · Konsulter · Webbutveckling

Val av CMS/publiceringssystem – vilket ska man ta egentligen?

Jag pratade lite jobb med en bekant häromdagen. Han jobbar som systemarkitekt på ett konsultbolag och är således en ”kollega”. Vi diskuterade en del runt pågående projekt och kom in på det där med CMS. Du som följer min blogg vet att jag skrivit om detta med val av CMS vid ett antal tillfällen.

Den här gången berättade jag om vissa pågående EPiServer-projekt vi håller på med och beklagade mig lite över försenade projekt. Min bekant berättade att de just lanserat flera Joomla-sajter och kunde inte förstå hur vi kunde hålla på med EPiServer som är så dyrt osv. Jag kan förstå den synpunkten – open source ger köparen/beställaren pengar över från licenskostnader som istället kan användas för utveckling – MEN – EPiServer har heltidsanställda utvecklare som jobbar med att förbättra systemet löpande. Ett starkt plus i valet av CMS i mina ögon.

Vi på Limetta får frågan då och då om vi kan bygga sajter i Joomla eller Drupal, men eftersom vi är .Net-experter får vi tyvärr tacka nej till den typan av uppdrag. Om en kund vill ha ett komplement till EPiServer kan vi då erbjuda Umbraco istället, som är ett open source .Net-alternativ.

Det som jag dock anser är det allra viktigaste i valet av CMS (publiceringssystem) är att hitta en leverantör/konsult som du som beställare har förtroende för. Dessutom är det en bra idé att inte välja ett system med få alternativa konsulter. Risken finns ju tyvärr alltid att samarbetet inte fungerar optimalt – och då måste det finnas inte en annan alternativ leverantör utan helst flera.

Välj med huvudet och fokusera inte på vilket CMS som är ”inne”. Utgå från dina CMS-behov och vad konsultmarknaden har att erbjuda. Lycka till!

7 reaktioner till “Val av CMS/publiceringssystem – vilket ska man ta egentligen?

    1. Ja, jo, kanske… Jag tror att det finns såna guider och jag vet ju att det finns ett antal konsultfirmor som är specialister på att bistå beställaren i webbprojekt, men kanske… Får fundera på saken. Tror att jag är lite för dåligt påläst om de system jag inte jobbat med, men det kan man i och för sig ordna. 🙂

      Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s