Beställare · Projektledning · Webbutveckling

Att leverera på tid – vilken tid?

När det gäller projekt i allmänhet och webbprojekt i synnerhet pratas det om behovet att leverera  i tid (helst till budget också, men det kan vi bortse från här och nu…). Det kan tyckas självklart att leveransen ska ske på det datum som sätts i tidsplanen, men det är inte alltid så…

Jag sitter med ett projekt nu som varit ”nästan klart” och ska lanseras ”snart” i ett par veckor. Till viss del hänger det ihop med det faktum att vi inte är ensam leverantör i projektet, men tyvärr har vi dessutom en beställare som kommer på ”smarta ideér” löpande under projekttiden. Favoritmeningen är:

Vi behöver bara en specialare just här, ingen annanstans.

Det där ”en specialare” har dock ofta en förmåga att följas av ett ”just ja – där också”. Min utvecklarkollega har fått kämpa hårt med att hänga med i svängarna. Det som är lite lustigt är att projektet startade som en ganska enkel kampanjwebb som skulle göras på två veckors kalendertid och max skulle ta 60 timmar. Nu ligger vi på snart två månaders kalendertid och uppåt 150 timmar. Tjohoo!

En följd av detta projekts något diffusa lanseringsplan är att vissa andra projekt (med lite mer fasta deadlines – typ 12 maj) berörs av det konstant framflyttade lanseringsdatumet. Frågan som dyker upp allt oftare är – vad gör vi för att inte tvingas skjuta fram kommande lanseringsdatum för de andra projekten?

Jag föredrar fasta lanseringsdatum där ett datum är ett datum. Trots att det kan innebära extraarbete för att hinna. Att ha en kund som hela tiden kommer med nya idéer, nya funktioner och skjuter fram deadline – det är hopplöst för planeringen.

Enda positiva i det hela är att vi jobbar på löpande räkning…

En reaktion till “Att leverera på tid – vilken tid?

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s