Content Management System (CMS) · EPiServer · Projektledning · Webbutveckling

Olika leverantörer i samma projekt – måste det bli pannkaka av allt?

Jag har suttit med ett nytt, ganska litet (100-120 timmar) webbprojekt ett tag nu. Vi håller på och tar fram en ny webbplats som är fristående från företagets ”vanliga” webbplts och som därför har en egen look and feel. Det är bara ett problem – den designbyrå (inga namn) som tagit fram design, html och css:er har inte så bra koll på det där med deadlines (och inte superkoll på det som de levererar heller). Visst, sajten ser rätt snygg ut och så, men att det ska vara så svårt att göra rätt (och i rätt tid)?

Måste det vara så? Måste det bli problem när en designbyrå och en webbyrå ska designa, bygga och leverera en webbplats tillsammans. Jag kan förstå att beställaren ibland blir överrumplad av snygga skisser och annat lull-lull (reklambyråer… u know…), men det kan dock vara ett rätt stort steg mellan en specialanpassad html-dummy och den färdiga webbplatsen som ska byggas i EPiServer (i vårt fall). Avancerade databasanrop, importer, bilder av ”fel” storlek – det finns mycket som kan ”sabba” den snygga skissen.

Kan inte designleverantören och cms-leverantören snacka ihop sig först? Varför tänker inte kunden på att det kan vara två olika ”världar” som ska mötas? Var ligger ansvaret, för att knyta an till tidigare inlägg?

Jag har inga svar att komma med, men har svårt att tro att det inte är fler som är ”drabbade”. Hur har ni löst det?

Oavsett vilken ”sida” du sitter på – berätta!

7 reaktioner till “Olika leverantörer i samma projekt – måste det bli pannkaka av allt?

 1. Jag känner igen mig i situationen du beskriver och har själv upplevt den i liknande projekt. I vårt fall, på byrån jag arbetar, är dock våra designers duktiga på de CMS vi jobbar med vilket gör att vi i leveranser där vi står för både teknik och design aldrig har problemen du beskriver. I andra fall där vi samarbetat med en extern AD som inte har någon som helst kompetens om CMS (eller webben heller för den delen) har det blivit pannkaka i slutändan.

  Mitt råd till personer som står inför ett plattformsbyte eller en redesign är att inte köpa med ögonen och falla för vad som ser snyggt ut i en skiss. Det är en stor fördel om det fungerar även i praktiken. Köp då hellre från en byrå som har både design- såväl som teknisk kompetens för det CMS man själv har.

  /Projektledare på webbyrå

  Gilla

  1. Vi har också egna designers och när de står för design, HTML och CSS funkar allt väldigt bra. Det är när kunden envisas med att ta in externa aktörer som det kör ihop sig…

   Tyvärr tror jag att det är för många beställare där ute som bara använder ögonen och faller för en snygg design.

   Tack för din input!

   Gilla

 2. Tippar på att kunden dessutom skyller på er och ni skyller på designbyrån som skyller på er som skyller på…? Man skulle vilja på ett schysst sätt ge uppdragsgivaren en ”guide” för att undvika den här typen av problem. Några förslag?

  Gilla

  1. Typ så, ja… Det är ett antal beställare hos kunden (för att krångla till det ytterligare) – ”Huvudbeställaren” är på vår ”sida”. Idag kom ett mail från en designer hos kunden som undrade varför det inte ser ut som det var tänkt. CSS:erna svarade vi (dvs designerfirman)… Lansering imorrn… Blir spännande att se hur kunden tar mot leveransen.

   Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s