Design · Digital marknadsföring · Internetmarknadsföring · Usability · Webbkommunikation · Webbstrategi

Reklambyråer och webben

Jag blev full i skratt när jag i torsdagens Resume (papperstidningen, tyvärr…) läste artikeln ”Det sämsta jag någonsin sett”. Det var en intervju med ”webbgrurun” (skeptisk till det där med gurus) Erik Geijer som uttalar sig om reklambyråernas webbplatser. (Kanske kan faktumet att Eriks egen webbplats inte är något designmässigt under spela in, vad vet jag…).

Okej, nu var inte syftet att prata om Erik utan om reklambyråernas webbplatser. Jag blir ofta förundrar över hur tunna reklamarnas webbar är innehållsmässigt. Det kan finnas lite snygga skärmdumpar på kunduppdrag, kanske kontaktuppgifter, men inte så mycket matnyttigt. Ofta är det ett väldigt kaxigt tonläge. Visst, det är bra att visa framfötterna, men jag blir lite trött när jag läser reklamarnas kommentarer på Eriks ”domar”. Filip NilssonForsman & Bodenfors säger t ex ”Trista mallar ett minne om tio år”. Vilken värld lever han i? Vilka kunder har han koll på? Hur tror han att en stor företagswebb eller en e-handel ska fungera? Hmm… man börjar undra…

Blev ju tvungen att kolla upp vissa av de exempel Erik tog upp, Forsman & Bodenfors t ex. Bara det att Filip säger saker som att F&B ville skapa en ”visuell sökmotor” på sin webbplats gör mig lite skeptisk. Vill absolut inte kalla mig ”guru”, ”specialist”, eller något annat pretentiöst, men bortsett från att vara rätt cool så tycker jag inte att F&Bs sajt ger mig så mycket… Orkar inte ens tänka på friendly URLs, SEO osv…

Start Communication är en annan av de reklambyråer som Erik tar upp. Ja… Vad ska man säga. Gör om, gör rätt? Snygg och så, visst, men så mycket saknas. Inget webbtänk. Bara reklam och flash…

Sista exemplet jag tänkte ta upp är DDB. Lite lättare att hitta på än t ex F&B, men SEO och friendly URLs – hört talas om det?

Nä, jag har tyvärr inte mycket till övers för reklamarnas förmåga att bygga webbplatser. Har tyvärr egna exempel från jobbet, men vill inte hänga ut företaget ifråga.

Ofta är reklamarna bra på att ta fram designskisser och coola idéer, men att bygga webbplatser ska de nog lämna till andra. Om det nu inte handlar om micro-sajter för flashiga varumärken… Det är väl bra om det finns något för alla.

Guru, specialist, kreatör eller Senior Allvetande  – alla har vi rätt till åsikter och tankar om hur det ska vara, men i slutändan handlar det om att få kunden att lyckas med sin affär på webben. Det är allt som räknas i slutändan.

3 reaktioner till “Reklambyråer och webben

 1. Jag har också lagt märke till det här. Väldigt många reklambyråer saknar innehåll på webben. Är det strategiskt? Vill de att eventuella kunder ska ringa eller mejla för mer information? Vore det inte bättre att lägga ut lite mer information att gå efter… Och just det här flashiga som du säger, som inte alltid går att se.

  Gilla

  1. På sätt och vis vill de väl visa vilka häftiga grejer de kan bygga för webben, men samtidigt måste de ju leverera lite matnyttigt. Inte bara snygga animeringar och snurr.

   Jag tror som du på mer konkret information: det här är vi, det här kan vi hjälpa till med… Typ… Och så gärna tydliga kontaktuppgifter.

   Trots att reklambyråerna själva kanske tycker att de är ”nyskapande” så måste de ändå tänka utifrån kundens perspektiv. Inte inifrån ut. (Och här handlar det ändå om folk/företag som säger sig vara experter på kommunikation/reklam…)

   Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s