Content Management System (CMS) · Projektledning · Webbutveckling

Leverantör vs. beställare – ett insidesperspektiv

Jag tänkte gå vidare i diskussionen kring ansvaret som vilar på leverantör och beställare. Under mina drygt tio år inom webbområdet har jag suttit på båda sidor. Här är mina tankar med utgångspunkt från respektive sida när det gäller webbprojekt.

Beställaren

Som beställare vill jag ha en leverantör som kan stödja mig i min beslutsprocess. Jag har en budget på X kronor som jag vill använda på bästa tänkbara sätt. Ofta har jag en grundtanke. En idé om struktur och funktionalitet. Dessutom har jag läst på om olika content management system (publiceringssystem), men är osäker på vilket som passar bäst för min verksamhet. Jag vill självklart ha så många besökare som möjligt på min webbplats och jag vill att de snabbt och enkelt ska hitta vad de söker.

Det jag söker är någon som kan:

 • Hjälpa mig i valet av content management system – vilket/vilka fungerar för mina behov?
 • Vilka funktioner är lätta/svåra att implementera – hur ska jag prioritera? Vad ger mest för pengarna? Jämförelse mellan enklare/mer avancerade alternativ. Standardlösningar jämfört med specialare.
 • Hur lockar jag besökarna till min webbplats?
 • Hur får jag dem att hitta vad de söker?

När väl utvecklingsprojektet är igång är det viktigt att:

 • jag får statusrapporter om hur arbetet går
 • leverantören hör av sig om det dyker upp frågor och inte gör något förhastat
 • jag har möjlighet att komma med ändringar och korrigeringar
 • leverantören hjälper mig ta rätt beslut och göra vettiga prioriteringar för att undvika onödiga kostnader

Leverantören

En påläst beställare är optimalt. Någon som vet vad ett content managent system är och tanken bakom det. Det är dessutom en fördel om beställaren har ett begrepp om hur stor budgeten är. En webbplats för 200 000 kronor skiljer sig en del från en med en budget på 600 000 kronor.

Drömbeställaren har:

 • en fast budget (med viss töjbarhet)
 • funderat på mål och strategier
 • tankar kring funktionalitet, men är öppen för förslag
 • läst på och vet vad ett content management system är och hur det fungerar
 • insett att de själva är ansvariga för innehållet (om inte det ligger i projektet)
 • förståelse för att det inte är möjligt att komma med alltför stora ändringar när programmeringen väl är igång, utan inser att sånt får komma i kommande versioner av webbplatsen
 • en vilja att tillsammans med mig som leverantör skapa en bra webbplats – det är inte endast mitt ansvar som leverantör

Slutord

De viktigaste lärdomarna jag fått med mig under alla de utvecklingsprojekt jag varit involverad i är:

 1. Som leveranrtör (oftast säljare, i vissa fall projektledare) – lova inget som du inte är helt 100 på att du kan hålla. Bättre att be att få återkomma och kolla upp fakta ordentligt.
 2. Som leverantör (programmerare/utvecklare) – säg inte att det går att göra exakt som beställaren vill ha det (á 80 timmars utveckling) om det går att göra något liknande som bara tar halva tiden…
 3. Som beställare – våga ställa krav på att leverantören ska förklara och visa hur t ex content management systemet fungerar (men var beredd på att det kostar konsulttimmar)
 4. Som beställare – när du kommer med förändringar som inte finns med i offerten/projektplanen – var medveten om att både tidsplan och kostnad påverkas. MEN – våga ta upp det ändå om det är viktigt för att lyckas med webbplatsen.

Det här var mina tankar och åsikter. Ser fram emot feedback, input och kanske ett och annat exempel på lyckat/misslyckat webbprojekt…

Glad påsk!!

En reaktion till “Leverantör vs. beställare – ett insidesperspektiv

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s