Digital marknadsföring · Internetmarknadsföring · Sökmotorer · SEO · Webbkommunikation

Bra webbcopy – nödvändig för SEO?

I veckan hade jag möte med en potentiell kund angående en ny webbplats. Ett av de områden som berördes i diskussionerna var att sajten skulle vara sökmotoroptimerad. Det som sen följde var lite intressant: Kunden undrade om vi kunde göra så att de hamnade i topp på sökningar på vissa nyckelord.

Jag försökte förklara att det inte riktigt fungerade så. Att det vi gör är att se till att sajten kodas på sånt sätt att man uppnår maximal effekt vad gäller SEO, men att det bara gäller hur sajten är programmerad. Dvs att alla taggar används på rätt sätt (h1:or o likn), att alla javascript ligger i separata filer osv.

Det som utöver det rent tekniska avgör hur väl en webbplats rankas är bl a innehåll och ranking (för att förenkla det hela något…). Jag tror att jag lyckades få kunden att förstå att det inte går att ”programmera” en topp-placering på Google, utan att det krävs ett omfattande jobb med alla texter. Bra webbcopy helt enkelt.

Att skriva för webben är inte som att skriva på ”vanligt” sätt, vilket Fredrik Wackå bl a beskriver i Webbredaktörens ABC. På nåt sätt verkar dock många tycka att ”skriva, det är väl inte så svårt”, men jo – det kan det faktiskt vara. Det finns ett antal punkter att tänka på (från Webbredaktörens ABC):

 • Skriv konkret, var begriplig (krångla inte till det)
 • Tänk på tilltal och tonfall
 • Du, inte Ni, inte Kunderna

Om du inte lyckas med din webbcopy spelar det ingen roll hur välkodad sajten är. Du kommer inte få toppträffarna du så gärna vill ha. Skriv på rätt sätt så kommer sökmotorerna hitta dig lättare. Välskrivna och bra texter kommer dessutom dina besökare att uppskatta. När du skriver på ett sätt som sökmotorerna tycker om brukar det innebära att även läsarna gillar det. Konkret och begripligt.

Lycka till!

6 reaktioner till “Bra webbcopy – nödvändig för SEO?

 1. Jaaa, tänk om allt kunde cerveras gratis! Men det hade ju inte varit lika kul!

  Jag började välja rubriker mer medvetet sedan jag läste ditt tidigare inlägg om rubriksättning och copy. Förutom att det ger resultat vid sökningar så är det också nyttigt för en själv. Det strategiska tänket ger på något sätt fokus i texten och gör att olika delar av bloggen/sajten hänger ihop. Det som inte hör dit försvinner och det som känns extra viktigt framhävs.

  Gilla

  1. Ja, helt skulle man ju vilja att allt skedde med automatik, men så är det ju inte riktigt…

   Kul att jag kunnat hjälpa till. Lite syftet med det jag skriver här – att kunna hjälpa till med tips, tankar och idéer.

   Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s