Content Management System (CMS) · EPiServer · Web management · Webbutveckling

Hur väljer du CMS?

Häromdagen var jag på ett kundmöte tillsammans med en kollega och en kollega från ett bolag vi jobbar en del med i olika projekt. Vi föreslog EPiServer som plattform för kundens nya webbplats, bl a eftersom vi är EPiServer Solution Partner och för att vi med hjälp av EPi som plattform skulle kunna täcka kundens behov och önskemål. Jag hade gått  igenom den önskelista som kunden tagit fram och matchade den mot funktionerna hos EPiServer CMS 5 när jag skrev ihop offerten. Lyckades täcka in alla önskemålen.

Historien hade kunnat sluta där om det inte varit för den diskussion som vi ”leverantörer” höll på väg tillbaka till kontoret efter mötet. Varför rekommenderade vi (läs ”ni”) egentligen EPiServer? Frågade vår utomstånde kollega/partner. Jag blev lite ställd av frågan, men eftersom vi är Solution Partner så… Vad är alternativet? Ja, med tanke på den debatt som rasade i november kring CMS-val så är ju frågan inte helt främmande.

Det som dock till syvende och sist styr vilket CMS en webbyrå/IT-leverantör väljer att erbjuda måste ju handla om vilken kompetens företaget besitter. Blir ju svårt annars, eller hur?

Du vill ha en ny CMS-baserad webb – hur väljer du?

Om vi lämnat konsultsidans syn på CMS och tittar på hur du som kund väljer CMS.

Jag har varit med om allt från tre A4-sidor som bakgrundsmaterial till en mindre avhandling på uppåt 100 sidor (i och för sig med skärmdumpar och skisser, men ändå). Ibland heter det ”vi vill ha en ny, snygg sajt”, ibland ”vi vill kunna koppla på system X, Y och Z – det är väl inga problem?”.

Större företag och myndigheter gör ofta en ganska ordentlig utredning och ser över både ekonomiska aspekter såväl som vilka funktioner det tänkta CMS:et har/ska ha.

Användbarhet och integrationsmöjligheter kan också hamna högt upp på listan. I en stor organisation med många inblandade som ska arbeta med innehållet på webbplatsen är det viktigt att verktyget är lätt att arbeta med. Ett intranät kan ha en mängd underliggande system som det kommunicerar med – ärendehantering, dokumenthantering mm. Det är en hel del att ta ställning till med andra ord.

Tips inför CMS-valet

Om du står i begrepp att investera i en ny CMS-baserad webbplats rekommenderar jag dig att tänka till ordentligt. Ju mer tid och tankekraft du lägger ner innan du tar kontakt med en leverantör, desto mer korrekt tids- och kostnadsuppskattning kommer du få.

Att tänka på:

 1. Hur ska webbplatsen användas?
  Är det en företagswebb med enkla informationssidor och kontaktformulär, eller vill du kunna koppla på diverse sociala medier, e-handel, integrera med affärssystem osv?
 2. Vem ska arbeta med webbplatsen?
  Har du tänkt att marknadsassistenten ska sköta allt på webben, eller är det en decentraliserad organisation med 40 webbredaktörer, utspridda geografiskt? Krävs det en webbutbildning eller ska vem som helst kunna uppdatera innehållet?
 3. Budgeten?
  Det är en väsentlig skillnad mellan att spendera 100 000, eller 500 000, eller för den delen – 1 000 000 kronor. Inte så att det blir bättre ju mer du spenderar, men med liten budget kan du tvingas avstå från alltför komplicerade integrationer.
 4. Teknikpartner eller helhetslösning?
  Det är lätt att fastna i att bara tänka webbutveckling och teknik, men du kanske behöver hjälp med annat också i samband med bygget av din nya webbplats? Hur är det med webbstrategi, kommunikation, marknadsföring, analyser osv osv?

Jag skulle tro att det på sätt och vis är lättare att bygga en bra webbplats idag eftersom system och verktyg är mycket mer kompetenta, men det är samtidigt mycket svårare att välja eftersom urvalet är så stort…

Hör gärna av dig om du har frågor eller funderingar. Lycka till med din nya webbplats!

5 reaktioner till “Hur väljer du CMS?

 1. Mer än 100.000 för ett site berikad med cms är ju inget för ett mindre företag/förening. Det finns ju riktigt bra alternativ som antingen är gratis eller inte kostar alls i jämförelse.

  Gilla

  1. Helt korrekt. Vi har t ex ett par open source CMS som vi erbjuder till kunder som alternativ till EPiServer. Det som jag dock ser som det viktiga är att inte välja ett CMS som tvingar dig att stanna kvar hos en viss leverantör utan väljer ett system som flera leverantörer/konsulter hanterar. Därför är EPiServer ett mycket bra alternativ, men även Umbraco, Drupal och Joomla (och WordPress) är olika typer av system som inte är leverantörsbundna.

   Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s