Digital marknadsföring · Internetmarknadsföring · SEO · Webbstrategi

Webbstrategi – ett måste eller?

Jag har tidigare skrivit ett antal gånger om webbstrategi. Om behovet att tänka till före och alla komponenter som behövs i ett strategidokument. Fler och fler verkar nu inse varför de ska ha en webbplats och sätta upp tydliga mål kring vad de vill åstadkomma. Men, det är en väldig skillnad mellan olika branscher. För mina kunder i förlagsbranschen är e-handel en självklarhet. Där finns det en tydlig webbstrategi som ingår i försäljningsstrategin som helhet. Webben är som vilken annan försäljningskanal. Om webben ligger nere berörs den totala försäljningen. Frågan är hur det ser ut i t ex industrin..

Erik Fors-Andreé skrev om ”12 skäl till att din organisation bör undvika sociala medier”, vilket faktiskt kan härledas till att gälla webben i allmänhet – vilket Erik påpekar i en kommentar. Många företag är fortfarande rädda för att säga för mycket, visa för mycket, eller saknar tilltro till vad webben kan åstadkomma. Om man tänker på antalet företag och organisationer det finns, mängden webbplatser som dessa står bakom och sen tittar på listan med Sveriges  100 bästa sajter så är det väldigt, väldigt många som inte kommer med. Hur ser dessa webbplatser ut?

Det måste finnas en mängd företag och organisationer utan webbstrategi. Som inte ser möjligheterna med en väl fungerande webbplats och en väl formulerad webbstrategi. Idag borde det inte vara nödvändligt att påpeka det som i mångas ögon är självklarheter, men så är det tydligen.

Spara pengar

Sitter du med stora tryckerikostnader? Kataloger som ska skickas ut till kunder och intressenter? Uppdateringar som väger nästan lika mycket som ursprungskatalogen?

Det finns andra sätt. Skyll nu inte på att dina kunder ”inte är så internetvana”. Jag sprang på den ursäkten redan 2000 och efter ett besök ute på en gård i Wales (jag jobbade på DeLaval på den tiden och var ute på studiebesök) där bonden skötte både bankaffärer och viss shopping via webben beslöt jag mig för att inte köpa såna resonemang.

Varför inte fråga kunden om han/hon kan tänka sig att få all produktinfo online? Uppdaterad och sökbar. Jag var på ett seminarie 2001 där Sandvik berättade hur de skurit ned på tryckta kataloger och broschyrer och numera hade allt online. De sparade en miljon kronor årligen.

Bli hittad av potentiella kunder

Om vi utgår från mitt antagande ovan – att folk är mer internetvana än vad du kanske tror, då är chansen större att bli hittad om du har en bra webbplats. När jag hör hur mina föräldrar (60+) använder webben allt flitigare för att hitta information – då har det hänt något. Syns du inte i sökmotorerna så kommer du tappa potentiella kunder. Det räcker inte att finnas i telefonkatalogen längre. Se bara hur Hitta.se gjort en reklamfilm på temat.

Du kan alltså inte fortsätta som du alltid gjort. Trots att det fungerat under lång tid är risken stor att du blir omsprungen av konkurrenter som faktiskt tänkt till om hur de kan använda webben på bästa sätt.

Dina gamla kunder hänger kanske fortfarande med ett tag till, men hur blir det med de nya? Om du inte finns där dina potentiella kunder söker efter information  – då finns du inte.

Sammanfattning

Vi pratar alltså inte nödvändigtvis om några avancerade webbplatser utan ganska basic sådana med en beskrivning av produkter, tjänster och kontaktuppgifter. Dina mål med webbplatsen får styra komplexiteten. Börja försiktigt och öka allteftersom du känner dig mer varm i kläderna. Hitta en bra leverantör som kan hjälpa dig med både strategin som sådan och den tekniska lösningen, så att du kommer upp på banan. Ju förr desto bättre. När du ändå håller på med din nya webbplats – glöm inte att tänka på sökmotoroptimering (SEO) också. Det bör din leverantör ha koll på också.

Daytona har gjort en bra övergripande sammanställning kring hur de jobbar med webbstrategi som jag rekommenderar alla nyfikna att läsa.

Våga inte missa möjligheterna – se till att tänka webb. Ta fram en webbstrategi!

2 reaktioner till “Webbstrategi – ett måste eller?

 1. Tack för omnämnandet!

  Det är precis som du säger, avgörande att tänka strategiskt på webb – och då menar jag i ett mycket större perspektiv än sociala medier. Företag och organisationer har blivit otroligt mycket mer medvetna om detta under det gångna decenniet, men det är väldigt långt kvar. Framför allt tycker jag det är viktigt att skapa förståelse för hur i hur stor del webb handlar om affärs- och verksamhetsutveckling. Eller omvänt: Nästan all affärs- och verksamhetsutveckling idag drivs av webben och den utveckling som sker där. Webben är den största förändringskraften som finns och kommer att vara det i alla fall några decennier till.

  Gilla

  1. Varsågod! Håller helt med dig i ditt resonemang. Webben som kanal för försäljning och affärsutveckling är här. Nu. Den kommer inte att försvinna. Det gäller att haka på tåget innan man hamnar alltför mycket på efterkälken…

   Hoppas fler kan lyssna på våra kloka råd. 🙂

   Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s