Google · Sökmotorer · SEO · Webbkommunikation

Kort historik – och tips – kring att synas på Google (och sökmotorer i allmänhet)

När jag började jobba med webben 1999 pratade man inte så mycket om sökmotorer. Delvis för att den teknik som många webbplatser då använde – frames – inte främjade sökningar särskilt väl. Det var då som meta-taggarna kom till. Tanken var att med en massa ord och en sammanfattning beskriva innehållet på webbplatsen – vad företaget (organisationen) ville förmedla. Sökmotorerna kom inte förbi index-sidan och meta-texten var enda sättet att synas.

Nu

Idag är saken annorlunda. Frames är nästan utrotat. Det som i viss mån tagit dess position är webbplatserna som är helt byggda i flash. Flash kan åstadkomma mycket när det gäller att presentera bilder och text på ett lite mer häftigt sätt, men om man ska bygga en hel webbplats i flash krävs en hel del bakgrundsjobb. Sökmotorerna ser bara en bildfil i annat fall. Inget mer. Det krävs att man bygger upp en alternativ struktur i html som är en exakt kopia på Flash-siten. Jag är ingen programmerare så jag kan inte detaljerna, men om du står i begrepp att beställa en sajt byggd i Flash – fråga om hur din leverantör jobbar med  sökmotoroptimering och sätt upp det som ett beställningskrav.

Tips

Det finns ett antal punkter att tänka på för att höja optimeringsgraden. Vissa av dess kan du själv göra på din sajt, andra måste en utvecklare/programmerare göra:

 1. Domännamnet. Ditt företagsnamn är ett självklart namn. Domänerna du bör ha är framför allt .com och .se om du ska finnas på den svenska marknaden. .nu och .net kan vara andra alternativ.
 2. Rubriktaggar: H1, H2, H3. För att sökmotorerna ska förstå hur sidan är uppbyggd bör du använda rubriktaggar. Detta styrs framför allt via CSS idag, så det är något som din webbleverantör bör ha koll på.
 3. Innehåll. Content is king. Fortfarande. Jag har tjatat om detta tidigare och jag kommer fortsätta ett tag till. Krångla inte till det. Beskriv det du skriver om på ett rakt, direkt och enkelt sätt. Inga långa haranger. Tänk sälj. Om det är lätt att uppfatta vad du vill ha sagt för en läsare kommer det fungera bra även för sökmotorerna. Använd nyckelord som du vet att dina kunder använder.
 4. Uppdatera. Om du har en webbplats som ser likadan ut år efter år kommer den sjunka i popularitet. Du måste vara en aktiv förvaltare av innehållet. En statisk webb ger låga poäng hos Google.

För mer tips kan du besöka Google Webmaster Central. Där finns en hel del smarta råd. Det krävs ett Google-konto, men om du inte har det redan är det hög tid att skaffa dig ett.

Rätt optimerad webbplats blir för Google som att du skulle vandra runt med varselväst på stan – du syns bra!

6 reaktioner till “Kort historik – och tips – kring att synas på Google (och sökmotorer i allmänhet)

 1. Det är lustigt med de här flash-sajterna. Man kan ju bara hoppas att de mindre företagen som kanske inte har så mycket resurser för att anlita duktiga leverantörer förstår vitsen med sökmotoroptimering för att jobba med det aktivt.

  En fråga som jag kom att tänka på nu: Finns det fall där FÖR mycket sökmotoroptimering skadar snarare än hjälper? Varför stöter till exempel Google bort vissa sajter eller länkar? Vad har man gjort för fel då?

  Gilla

  1. Jag tror att de flesta moderna CM-system (både stora och små) har rätt bra stöd för optimering och följer kodstandard. Kan ju hoppas att även småföretagarna får den hjälp de behöver i valet.

   Det som är viktigt är att skilja mellan optimering och positionering. Kodoptimering kan aldrig skada placeringen på Google. Du kan bara optimera koden till en viss grad, sen är det stopp. Det som däremot kan ställa till det är olika typer av länksamarbeten. Där gäller det att inte gå för långt. ”Länkfarmar” var ett begrepp som dök upp ett par år in på 2000-talet, men som nu är i princip utrotat. SEO-företagen använde dem för att driva trafik. Visst, du fick trafik via Google, men det var ingen direkt kvalitet.

   Så länge man jobbar med on-site optimering (kodoptimering) är det lugnt. Vid behov kan man använda sig av Adwords o likn. SEO-konsulter kan vara bra, men en hel del av arbetet kan du göra själv om du är ordentlig påläst – tillsammans med utvecklarna.

   Gilla

  1. Varsågod! Det finns mycket att tänka på inom SEO-området, men en hel del kan du göra själv eller med hjälp av din webbleverantör. Du behöver inte hyra in dyra SEO-konsulter i samma utsträckning nu som förut.

   Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s