Jobb · Konsulter · Projektledning

Vad händer under en dag för en webbprojektledare?

Vad gör en webbprojektledare under en dag egentligen? En fråga mina utvecklarkollegor säkerligen ställer sig då och då. Nu efter snart en månad på nya jobbet tänkte jag berätta lite vad jag gör på dagarna…

Kunder

En stor del av jobbet ägnas självklart åt det som är viktigast – kunderna. Telefonsamtal, mailande, möten. Planeringsmöten, projektmöten, säljmöten, avstämningsmöten. Allt som krävs för att föra ett projekt framåt. Vissa kunder tycker om möten och ses gärna ofta och länge. Andra föredrar mail och telefon. Själv föredrar jag möten med ett syfte och mål. Det gynnar inte någon att sitta och prata bara för att prata. Visst kan man vara social och ta en kaffe, men effektiviteten är viktigast. Trots allt betalar kunden mig för att komma dit.

Kollegor

Kollegorna kommer man inte undan. De finns där. På gott och ont. Mest gott. Vi är ett kul gäng som ser till att hitta på saker och ting för att trivas bra ihop. Det blir alltid småtjabb och skratt som piggar upp tillvaron.

Vissa webb-/IT-konsulter tillämpar olika timtaxor beroende på vilken typ av tjänst kunden köper. Ofta är en projektledare dyrare än systemutvecklaren, vilket även avspeglas på lönen.

Mina utvecklarkollegor skrattade när vi pratade om vilka som är viktigast – utvecklare eller projektledare. Till viss del har de rätt i sin reaktion – som projektledare kan jag inte göra mycket nytta för kunden när det gäller att bygga en ny webbplats. Å andra sidan skulle de flesta utvecklarna inte orka med alla mail och telefonsamtal med frågor och funderingar som kunden kommer med.

Det jag dessutom märkt är att de flesta utvecklarna verkar gilla att ha någon att gnabbas med. Någon som talar om vad de ska göra, men som inte blandar sig i hur de gör det. Någon som kan agera boxboll när de tröttnar på kundernas obeslutsamhet… Tror alla parter inser att vi båda behövs.

Jobb?

Mellan kundmöten och diskussioner med kollegorna så gör jag ju en del nytta också. Jobbar. Det kan handla om testande av kundsajter, framtagning av funktionsspecar, research och omvärldsbevakning.

Oftast går dagarna väldigt fort. Den ena saken avlöser den andra. Det jag gillar mest med att jobba som webbprojektledare är variationen i det jag gör. Trots att jag har ett visst hum om vad jag ska göra varje morgon så vet jag aldrig vad som dyker upp under dagen. Spännande!

Hur ser din dag ut?

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s