Digital marknadsföring · Internetmarknadsföring · Jobb · Webbstrategi

Positionering och marknadsföring – att vara här och vilja… dit?

Det är rätt svårt för ett företag som positionerat sig på marknaden inom ett visst segment att flytta och göra en omplacering inom ett nytt marknadssegment. Goda exempel finns men ofta är en varumärkesflytt förknippad med rätt stora kostnader. Frågan är om en mindre – eller till och med liten – aktör har denna möjlighet.

Nu kanske du undrar hur jag börjat fundera kring detta? Jo, anledningen är en intern diskussion på jobbet. Vi satt och funderade och diskuterade hur vi ser på oss själva nu och hur vi skulle vilja ompositionera oss. Saken är ju inte så enkel att man t ex skriver på webben att ”nu jobbar vi med X och Y”. Nä, det krävs att man (utöver att själv veta) måste veta hur kunden uppfattar en.

Men sen då? Om kunden tänker A, och man själv tänker B – vad händer då? Tja, antingen måste man som företag bli duktigare på att kommunicera till kunden att ”självklart är vi duktiga på Y också”, eller så får man helt enkelt inse att man inte är överens och analysera orsakerna (vilket t ex kan vara bristande kommunikation eller svag marknadsföring).

För att göra en ompositionering och börja marknadsföra sig på ett nytt sätt med nya budskap gäller det att förankra det nya budskapet i det man verkligen gör. Det riskerar att bli lite ”hönan och ägget” alltså. Ska man:

  1. Försöka sig på att gå ut och marknadsföra sitt nya ”jag” innan man har kommit igång med den nya inriktningen, eller ska man
  2. Börja omstyrningen av verksamheten mot den nya inriktningen och sen gå ut med marknadsföringen?

Vilket är trovärdigast? Helst vill man självklart undvika en massa plattityder, skitsnack och buzz words i sin marknadsföring. Det är så lätt att svänga sig med olika uttryck istället för att verkligen förklara vad man vill och kan. För att ytterligare förstärka trovärdigheten är det bra med kundcase för att visa att ”det här kan vi”. Men – nu var det ju ompositionering vi var inne på och då har man inga case på sånt man gjort, eftersom man inte gjort nåt inom det nya området än. Knepigt läge…

Lite svamlande tankar kanske, men jag kommer återkomma till detta. Förhoppningsvis lite mer konstruktivt tänkande då. I annat fall får jag väl ta en kurs till på Berghs.

Om inte du vet vem du är – hur ska andra veta det?

3 reaktioner till “Positionering och marknadsföring – att vara här och vilja… dit?

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s