Content Management System (CMS) · EPiServer · Webbutveckling

Välja webblösning – skräddarsytt eller paketerat?

Du har säkert sprungit på företag som säger sig erbjuda ”skräddarsydda” webblösningar. Har du funderat på vad det innebär? Vad är motsatsen? Oskräddarsydd, eller kanske paketerad?

Första gången jag på allvar kom in i en diskussion om just skräddarsydda webblösningar vs paketerade lösningar var hos en fd arbetsgivare.  Vi ville skapa en intranätslösning som skulle vara ett slags ”baspaket” för medelstora företag. Lösningen skulle byggas i EPiServer och alternativen för kunden skulle vara rätt begränsade – för att inte fördyra utvecklingsprojektet.

Rent ekonomiskt var det en bra affär för kunden, liksom för oss. Kunden skulle spara tid för implementationen eftersom det nya intranätet som de beställde var en ren kopia av vårt ”intranätspaket”, vilket gjorde att ett intranätsprojekt kunde drivas igenom förhållandevis snabbt. Sparad tid innebär en ekonomisk besparing. Även för oss låg vinsten i en snabb implementation och dessutom gjorde vi en rätt bra vinst eftersom vi visste hur lång implementationstiden var och sen erbjöd kunden ett fast pris som låg något över. Win-win. Eller, ja, nästan i alla fall.

What’s the catch? Att säga att man säljer en paketerad lösning anses inte lika ”fint” som att erbjuda skräddarsydda lösningar. Vårt intranätsprojekt lades på is med andra ord.

CMS – skräddarsydda eller paketerade?

Det är framför allt EPiServer som jag jobbat med och där jag vet vilka möjligheter som finns, men i teorin är det inga större skillnader mellan olika system.

Grundtanken med ett CMS är att en webbplats byggs med olika typer av sidmallar och att kodning och innehåll därigenom hålls särskilda – hence ”content management system”. EPiServer har en mängd olika mallar som kan anpassas och dessutom har olika EPi-partners utvecklat egna add-ons.

Men, är EPiServer skräddarsytt eller paketerat? Jag skulle vilja säga att det beror på vilken EPi-partner du har och hur denna valt att sälja in lösningen. Som jag beskrev ovan med ”intranätspaketet” går det att paketera EPi, men det är inte alltid vad kunden är ute efter. Det går att komma rätt långt med hjälp av t ex bloggar och olika integrationer mot affärssystem. Du kommer aldrig kunna få en 100% skräddarsydd lösning med hjälp av EPi, men det är fullt möjligt att få en lösning som är unik och som uppfyller dina behov. Och det räcker väl rätt långt, eller hur?

Nu vill inte jag argumentera om vilket CMS som är ”bäst”. Den diskussionen kommer aldrig komma till stopp, utan det påminner mig mest om Mac vs PC

Slutsats

Det går både att sälja en paketerad CMS-lösning om man så vill, eller att prata om skräddarsydda lösningar – så länge både beställaren och leverantören är ense om vad som menas med respektive begrepp.

En reaktion till “Välja webblösning – skräddarsytt eller paketerat?

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s