Content Management System (CMS) · EPiServer · Google · LinkedIn · Sökmotorer · SEO · Sociala medier · Sociala nätverk · Twitter · WordPress

Sökmotoroptimering, SEO – hur funkar det?

När jag hade jobbat ett par år med webben – säg 2002-2003 – började ”sökmotorkonsulterna” synas mer och mer. Det utlovades topp-10-träffar på Google och en garanterad mängd trafik in till specialsidor som var skräddarsydda för vissa (dyrköpta) sökord. Jag kommer ihåg ett antal säljare som kom och erbjöd det ena fantastiska erbjudandet efter det andra. De skräddarsydda specialsidorna kom att kallas dörrsidor och blev senare förbjudna av Google…

Nu har det tydligen vänt. Enligt Internetworld är sökmotorbranschen nu rumsren och ett självklart val för många företag.

För tre år sedan var sökmotoroptimering ett av de absolut hetaste ämnena i webbranschen. Sök var då viktigare än någonsin tidigare för den som ville nå ut eller sälja på nätet. Debatten gick het om vilka metoder som var okej att använda. Gråzonerna var många, liksom de företag som inte tvekade att dra nytta av dem.

Idag ser vi en bransch som vuxit upp och mognat. Borta är de värsta spammetoderna för att lura till sig placeringar. Likaså många av de värsta frifräsande skojarföretagen.

Personligen har jag mött lite för många skojare för att helt tro att allt är frid och fröjd, men jag kan tydligt se en skillnad i synsättet. Nu handlar det inte om att blåsa kunder på pengar utan att skapa affärsmöjligheter genom att jobba professionellt med sökmotoroptimering.

Förut handlade en optimering om att göra anpassningar i koden och att se över innehållet på webbplatsen och sen köpa sökord på t ex AdWords. Idag är detta bara en liten del av det hela. Sociala medier är allt viktigare. Utöver den egna webbplatsen måste du nu även tänka på LinkedIn, Facebook, Twitter osv.

Simon Sundén som är en av de som intervjuas om sökmotorbranschen ovan skriver om marknadsföring, SEO och sociala medier på sin blogg – Joinsimon.se. Där finns mycket intressant att läsa. För övrigt har Simon även varit med och tagit fram en ”kom-ihåg-lista” när du ska köpa tjänster av sökkonsulter.

Om jag vill komma igång på egen hand?

  1. Börja med att se över hur du presenterar dig själv (och ditt företag) i olika sociala nätverk. Finns du inte på LinkedIn – lägg in en profil. Både för dig personligen och för ditt företag.
  2. Har du en blogg eller tänker du starta en? Länka till den både från din egen webbplats och från LinkedIn, Twitter och de andra nätverk där du verkar/bör verka.
  3. Ska du bygga ny webbplats? Se till att det företag som hjälper dig att bygga förstår principerna kring hur man optimerar en webbplats rent tekniskt. Tänk även på att välja ett CMS som är SEO-vänligt. EPiServer har t ex en speciell SEO-produkt och WordPress sägs vara optimerat ”straight out of the box”.
  4. Innehåll: Tänk på vad du skriver om och hur du skriver. Använder du samma typ av språk som dina kunder? Om din kund söker efter ”hoj” på Google och du själv använder ”cykel” så finns risken att du tappar trafik.

Sociala medier, sociala nätverk (välj själv – jag börjar föredra ”nätverk”)

På sätt och vis har de sociala nätverken tagit över den roll som mässorna hade förut. Skillnaden är att du nu istället för att dela ut visitkort för att synas och bli ihågkommen länkar mellan dina olika nätverksplatser och till andra individer och företag som du finner intressanta. Förhoppningsvis länkar de sedan tillbaka till dig – länkkärlek som det så fint heter. Dock gäller det att du har något att erbjuda. Du får inga länkar av ren snällhet. Eller, jo – en och annan kanske – men det driver ingen större trafik.

Ju större ditt länknätverkande är, desto högre rankas du av sökmotorerna. Se bara till att undvika spam. Sökmotorer gillar inte sånt.

Vill du veta hur andra lyckats?

För mer inspiration kan du t ex följa de tips och råd som Rebeckatoppenjobbet.nu ger i inlägget ”Vad genererar trafik till din blogg?”, eller läsa mitt inlägg ”Personlig marknadsföring på webben – effektivt eller inte?”.

Det kommer förmodligen krävas att du lägger ner en del tid för att lyckas, men det är fullt möjligt. Även utan dyra sökkonsulter.

Länkkärlek – inget man får utan förtjänar!

2 reaktioner till “Sökmotoroptimering, SEO – hur funkar det?

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s