Web management · Webbanalys · Webbstrategi

Vem vet bäst hur en webblösning ska se ut?

Igår morse hade jag ett möte med en blivande kund angående ett system som hon känt ett behov av och funderat kring. En lösning som förmodligen kommer spara både tid och pengar för företaget. När vi diskuterat och resonerat kring funktionalitet och möjligheter i dryga timmen och mötet närmar sig sitt slut säger min kund något i stil med att ”det här hade man väl inte kunnat tro om mig?”.  Jag blev lite paff, men fann mig ändå rätt snabbt.

Som jag ser det är det användarna som vet bäst vilka funktioner en webblösning behöver. Om vi pratar intranät är det de anställda som vet bäst vilka behov de har. När det gäller externwebben är det besökarna på webbplatsen som bäst kan säga om du lyckas förmedla vad du vill.

Oavsett om det gäller interna eller externa webbar kan det vara svårt att få klara svar på vad det är som är viktigast. Det finns en del ”självklarheter” som man bör tänka på, men de unika behoven som finns på varje företag eller i varje organisation är viktiga att ta reda på. Det kommer inte vara lätt och när man väl börjar fråga och samla in vad folk tycker kan det kännas överväldigande om det kommer in många svar.

Trots detta – våga fråga och våga sortera och resonera kring de förslag och tankar som kommer in.

  • Intranät – hitta din killer application – det som får folk att komma tillbaka om och om igen.
  • Externwebbar – se till att dina besökare hittar det de söker genom att analysera sökbeteenden och att prata med kunderna enligt ovan. Gör det lätt för kunderna att ta kontakt och kunna lämna synpunkter.

Ju mer du känner till om dina användare, desto bättre webblösning kan du erbjuda dem.

VD och ledningen är inte de som vet – det är webbplatsbesökaren och intranätsanvändaren som har bäst koll.

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s