Blogga · Digital marknadsföring · Facebook · Google · Internetmarknadsföring · Sökmotorer · Sociala medier · Sociala nätverk · Webbstrategi

Digital marknadsföring och webben 2010 – vad har vi att se fram emot?

Det är den tiden på året då det dyker upp listor och förutsägelser överallt. Sånt som hände under 2009  (och tidigare) diskuteras och kunniga tänker till om vad som kommer hända under det nya året (och längre fram). Jag gjorde det enkelt för mig med mina funderingar. Berörde bara de områden där jag har ett extra intresse.

Igår presenterade Internetworld10 trender för årets digitala marknadsföring”. Det kom efter publiceringen av ”Det händer på webben 2010” innan nyår. Så, vad tror vännerna på IDG (dvs Advertising Age och Springtime)?

Sociala medier

Ingen överraskning för någon, men intresset och vikten av sociala medier kvarstår. Företagen börjar inse att det är allvar och agerar. Äntligen? Organisatoriskt innebär det att positioner som ”social media manager” dyker upp för att bättre hantera hur arbetet ska bedrivas.

Nätverkande för varumärken

Det blir viktigare med mer koncentrerad spridning i vän-nätverk. Trotjänaren word-of-mouth  med spridning mellan vänner och bekanta uppmärksammas i samband med användande av sociala medier. Breda Facebook-kampanjer hör till historien. Nu kommer dina vänner och vänners vänner att vara högvaluta eftersom de har koppling till just dig.

Virala aktiviteter

Från att ha varit kul PR-grejer kommer virala kampanjer att ske på ett mer strategiskt sätt. Bl a med mål att skapa relationer med åskådaren och få denna att agera på ett visst sätt. Effektsökeriet avtar.

Ökad mobil användning

Fler och fler tjänster kommer att finnas för smartphones och mobildatorer. Annonseringen i det mobila formatet ökar i takt med användandet. Ännu starkare koppling till sociala medier. Alltid uppdaterad. ”Vilken temperatur har Kalle i ugnen egentligen?”

Digital vs traditionell marknadsföring

Gränserna försvinner allt mer och de olika mediakanalerna går ihop med varandra i ökad takt i och med online-magazine, webbtv osv.

Sökkriget tilltar

Realtidssök blir krav i och med snabba statusuppdateringar i olika sociala medier. Google utmanas och lanserar sökmotor skräddarsydd för sociala medier senare i år.

Slutord

Det kommer säkerligen att dyka upp ett antal listor längre fram som jag då kanske får chans att återkomma till. Såhär i efterhand så låg ju mina egna funderingar kring sociala medier (och webbstrategi?) åtminstone inte helt fel, tycker jag nog.

Jag har en del intressant projekt inom vissa av områdena ovan och ser fram emot vad som kommer ske under året.

2010 – here we come!

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s