Blogga · Digital marknadsföring · Google · Internetmarknadsföring · Jobb · LinkedIn · Sökmotorer · Sociala medier · Sociala nätverk

Personlig marknadsföring på webben – effektivt eller inte?

När jag började blogga var det av två orsaker:

 1. jag ville hitta ett sätt att dela med mig av min kunskap och mina tankar inom webbområdet
 2. jag ville hitta ett jobb.

Den främsta drivkraften var nummer ett, men jag hoppades hela tiden på nummer två. Nu blev det kontakter som till slut avgjorde jobbsökandet, men jag kom på ett antal intervjuer tack vare bloggen och hur jag marknadsfört den via mina profiler på t ex Monster och LinkedIn.

Som ett komplement till länkarbetet har jag även försökt att vara aktiv i bloggosfären för att därigenom också marknadsföra mina åsikter – och min blogg. Även det har resulterat i en del intresse.

Har jag lyckats med marknadsföringen?

Jag har insett att det går att mäta resultatet på tre sätt:

 1. antalet besökare på bloggen
 2. antalet kommentarer på bloggen
 3. sökträffar på Google

Statistiken är entydig. Kurvan pekar uppåt. Känns bra. Antalet kommentarer har ökat. De är inte många (vad nu ”många” innebär?), men väldigt kloka.

Testade att göra Google-sökningar på ”per vikström”, ”per vikström limetta” och ”per vikström getupdated” och placerade mig mycket bra i samtliga fall. 7 av 10, 8 av 10, respektive 9 av 10 av träffarna på förstasidan. Okej, alla kopplar inte till sidor som jag ligger bakom, men alla sidor som jag räknat med ovan har koppling till mig.

I de fall som jag inte ligger bakom materialet består länkarna främst av kommentarer som jag lämnat på olika bloggar. Dessutom kan det hjälpa att nämnas på t ex IT24:

Per Vikström har börjat jobba som projektledare på Limetta. Han kommer närmast från Getupdated Internet Solutions.

Att jag i fallet ovan inte gillar att rubriken på sidan är ”Hon är ny på Agio” är jag nog inte ensam om. IDG – varför inte ”På nytt jobb – december”, eller nåt liknande?

Slutsats – vill du lyckas?

Min främsta lärdom av det arbete jag lagt ner är ihärdighet. Med utgångspunkten från bloggskrivandet har jag jobbat brett med att synas och höras i olika forum. Att sprida min address på ett naturligt sätt och genom det jag skriver locka folk att besöka min blogg. Resultatet är att antalet besökare ökat samtidigt som Google uppmärksammat länkar och trackbacks och därigenom lyft upp mina sökresultat i listningarna.

Inte för att jag slåss på ett svårt område SEO-mässigt (det är ju trots allt mitt namn jag utgår från), men det är ju i alla fall över 70 000 träffar på ”per vikström”.

Du kan om du vill – lycka till!

10 reaktioner till “Personlig marknadsföring på webben – effektivt eller inte?

  1. Tack! Enklaste sättet att hitta mer information om personlig marknadsföring är nästan att göra sökningar. Bortsett från det jag skriver i inlägget har jag annars inte så mycket konkreta tips att komma med. Det som dock är viktigt att tänka på är syftet med t ex blogg, twitter osv. Utan syfte (och mål) är det svårt att veta vilket håll man ska röra sig mot.

   Bland de bloggar jag länkar till finns det flera olika exempel på hur man kan lyckas. Allt ifrån en smart domän (som t ex ”toppenjobbet.nu”) till experter som jobbar med webbmarknadsföring. Kika runt och se om du kan få inspiration. Hör av dig om du har fler frågor. Lycka till!

   Gilla

 1. Hej! Kul och intresant. Det viktiga som jag ser det är egentligen att först ha analyserat sitt personliga varumärke och sedan vara ihärdig med att föra ut det tydligt och distinkt.
  Jag håller också en koll hela tiden via Google Alert vad som läggs ut och det var så jag kom till ditt inlägg.
  Nyfiken på personal branding så finns det en del på http://perfrykman.wordpress.com/

  Gilla

 2. Hej Per,
  Tack för att du nämner mig på din blogg!

  Du träffar mitt i prick när du talar om den tid som du lagt ned. Om man vill lyckas med att marknadsföra sin blogg krävs det precis som du indikerar en uttänkt strategi, ett engagemang och framför allt en massa tid.

  Att dra nytta av olika forum för att uppmärksamma att man är tillgänglig på arbetsmarknaden och driva trafik till blogg eller cv är ett utmärkt tips. Jag arbetar själv så.

  Jag kan tipsa om att det även kan löna sig att länka till relevanta artiklar då många av de stora nyhetssiterna fångar upp inlägg bloggade om varje artikel. Det kan generera ny trafik som i sin tur gör att man når ut till ännu fler. Varje klick är en potentiell arbetsgivare eller kund!

  Men till stor del handlar det om att lägga ned tid, tid och ännu mer tid. Bra talat och grattis till nya jobbet!

  Kram.

  Gilla

  1. Varsågod! Tycker att man ska hjälpas åt. 🙂
   Har haft lite svårt med Twingly-kopplingar till vissa större mediasajter. Vet inte riktigt varför. Det har dock genererat en del trafik trots allt så nånstans har det fungerat i alla fall.

   Tack för dina varma ord.

   Kram

   Gilla

  1. Tack!

   Det finns ett antal konsulter inom området. När det gäller synlighet är det egentligen två saker som avgör: är det en mer långsiktigt resultat som önskas, eller är det en kortare kampanjinsats? Antingen så handlar det om att analysera och anpassa webbplatsen kodmässigt för att sökmotorerna ska fånga upp den optimalt, eller så kan man köpa sökord.

   Valet av väg avgör vilken typ av konsult man behöver. Det kan röra sig om en webbyrå eller en mediabyrå. Se över vilket behov ni har först – välj väg efter det.

   Hoppas detta var till någon hjälp. 🙂

   Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s