Blogga · Sociala medier · Sociala nätverk

Vad innebär egentligen ”sociala medier”?

Jag har suttit med en förfrågan från en kund idag. En av sakerna vi ska ta ställning till finns upptagen som en enkel punkt: ”sociala medier”.

Eftersom ”viralt” nämns på ett annat ställe kunde jag inte låta bli att undra om det gäller närvaro på Facebook, Twitter, LinkedIn etc eller om de vill ha en blogg på sin webbplats. Lite som om någon går in i en klädbutik och säger ”tröja” och tror att man ska få rätt plagg.

Jag har även tidigare stött på en viss begreppsförvirring hos kunder. Många pratar om web 2.0 och sociala medier utan att egentligen veta vad de behöver.

Stephan Philipson kommenterar Digitala Affärers ”Guide till sociala medier-strategi” med bl a följande:

Med god hjälp av många övertygande argument är social medier som facebook, twitter, Youtube ,LinkedIn med mera en självklar del av vår dagliga kommunikation. Företag har på kort tid börjat ta till sig de utökade möjligheter social media innebär att nå ut till sina marknader och kunder. Genom att koppla samman de olika alternativen får man en spridning av informationen. Detta har till stor del varit en bidragande anledning till att företag ser möjligheter att utnyttja social media i sin marknadskommunikation.

Trots att företagen enligt Stephan verkar känna till möjligheterna blir jag så förvånad över hur svårt de har att uttrycka vad de verkligen vill ha. Hur mycket kan företagen egentligen om sociala medier? Vad menar de när de pratar om web 2.0? Trots allt som skrivs och all den kunskap som förmedlas av olika typer av experter känns det som om vi fortfarande har en bit att gå.

Dessutom går det inte att säga ”sociala medier” som en slags lösning eller aktivitet. Det krävs mer. Det krävs att man tänker till. Annars står vi där med en verktygslåda som vi inte har en aning om hur vi ska använda.

Erik Fors-Andrée tar upp ett bra exempel som gäller en av hans kunder och deras första steg mot att finnas aktivt på Facebook. Det går att lyckas alltså – även i de mest konservativa branscherna.

Snart 2010 och ändå så 1999.

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s