Projektledning · Webbutveckling

Finns det en optimal projektprocess?

Sen jag började jobba med projektledning för snart tio år sedan har jag av och till funderat kring det där med projektprocesser och projektmodeller. Som jag skrivit tidigare om projektmodeller så finns det rätt många som alla har sina för och nackdelar, PROPS, RUP, scrum osv. Det jag ibland känner att jag saknat är en projektprocess.

Om jag ska vara ärlig så tycker jag ibland att det är svårt att helt skilja projektmodeller från projektprocesser. En process för mig uttrycker någon form av riktning, medan en modell är mer statisk och visar ett antal faser och steg som ska gås igenom under projektets gång (som i och för sig också rör sig i en rikting, men inte lika uttalat som processen…). Efter att ha letat runt efter nåt som stödjer min tes måste jag tyvärr erkänna mig något besegrad. Det finns inte så stora skillnader och framför allt används samma begrepp. T ex använder den projektprocess som beskrivs hos Smartbiz ”faser”:

Projektprocessen delas ofta in i olika faser. En vanlig indelning är:

 • Projektidé
 • Pilotprojekt/förstudie
 • Uppstart
 • Genomförande
 • Avslut/rapportering/avlämning

Fortfarande måste jag dock hålla fast vid att jag tycker att en process uttrycker en riktning på ett sätt som jag inte helt finner i en ”typisk” projektmodell.

Hur ser du på det här med projektprocesser?

Finns det en optimal projektprocess? Hur ser den ut?

Hur får du dina projekt att lyckas, dvs leverans på tid (till budget), med nöjda projektmedarbetare och nöjd kund?

Jag lutar åt en förhållandevis enkel process i enlighet med den ovan, men som måste anpassas efter hur ett ”normalprojekt” ser ut i just min verksamhet. Vad tror du?

2 reaktioner till “Finns det en optimal projektprocess?

 1. Hm, fick mig att fundera… Jag använder inte ”process” överhuvudtaget eftersom jag tycker att det mer hör till linjeverksamhet (förvaltning) än till projektverksamhet (utveckling). Däremot använder jag begreppen ”projektmodell” och ”projektfaser”. Projektmodell för mig är det övergripande, som handlar om till exempel agilt vs. vattenfall, styrning, organisation med mera. Faserna däremot är just faser, t.ex. (1) Projektdefinition (förtydliga direktivet, genomföra förstudier etc.), (2) Utveckling, Design, (3) Införande och övergång till förvaltning.

  Gilla

  1. Tack för input! Det verkar som att det är rätt personligt med hur man tolkar ”process” vs ”projektmodell”. Har inte funderat så mycket på konsult- vs linjeverksamhet. Att lyfta modellen från faserna hade jag inte heller tänkt på. Innebär det att de faserna på nåt sätt är ”fria” från modellen som sådan? Mycket att fundera på. Hmm…

   Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s