Projektledning · Web management · Webbutveckling

Projektledning genom MBWA eller fårhund?

Har du sett en fårhund i aktion? Hur den genom att springa runt, framför, bakom och ibland mitt i fårflocken får den att rör sig i en bestämd riktning? Jag ser vissa likheter med projektledning. Inte att man springer runt och skäller (och ibland nafsar) på projektmedlemmarna. Nej, jag tänkte mer på det där att ha koll på alla delar av projektet. Det går inte att gå längst fram i ledet och lita på att alla ska följa efter på ett rakt led. Vi människor fungerar inte riktigt så (om man bortser från dagisbarn och demonstrationståg).

Jag ser det som min uppgift att informera om och sälja in projektet i min projektgrupp. Dels genom möten, dels genom dokumentation och riktlinjer. När alla i gruppen har sin roll klart för sig kör man igång. Det är sen fårhunden kommer in i bilden. Projektledaren behöver ha koll dels på projekplan, tidsplan och budget, samt givetvis utvecklingen i sig. Finns det några frågor? Behöver vi input från kunden? Man kan inte sitta på sin plats och vänta på att nåt händer utan det krävs en viss ansträngning för att säkerställa att allt går framåt på rätt sätt. Vissa projekt behöver mindre hjälp än andra, men alla behöver en viss grad av övervakning.

Här tar vi ett kliv från hagen till managementområdet: MBWA. Jag sprang på begreppet när jag pluggade i USA på tidigt 90-tal. HP använde sig av denna teori. Enkelt uttryckt handlar det om:

Management method emphasizing the importance of interpersonal contact. The objective of MBWA is to achieve harmony in an organization between management and employees through face-to-face contact as well as to keep abreast of current operational developments. (Källa: Answers.com)

Jag gillar den personliga kontakten och MBWA-tänket har alltid legat och grott i bakhuvudet för att poppa fram då och då – vid behov.

För mig är MBWA/fårhund ett sätt att alltid ha koll på projektet. Inte så att jag går runt som en osalig ande på kontoret, utan det handlar om kontinuerliga avstämningar á la scrum. 10-30 minuter varje morgon för att kontrollera projektstatus och sätta upp hållpunkter för dagen (eller veckan). På så sätt har jag hela tiden koll på projektstatus om kunden snabbt vill veta hur vi ligger till. Dessutom vet de individuella utvecklarna hur de ligger till dels i förhållande till varandra, dels i förhållande till slutmålet.

I slutändan handlar det om att på ett så smidigt och effektivt sätt leverera en webblösning (ett projekt) till kunden. Metoden spelar mindre roll, som jag även argumenterat för tidigare. Bra ledarskap är anpassningsbart och använder den metod som bäst löser problemet.

2 reaktioner till “Projektledning genom MBWA eller fårhund?

    1. Ja, det gäller att inte fastna i det där att inte hinna. Jag tror att om man får in tänket och inser potentialen och möjligheterna – då har man hunnit en bit och att strukturera upp det som du föreslår är ännu ett steg framåt. Det utanför det egna kontoret som det händer mest, tror jag…

      Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s